Zagreb, 17.09.2024. - Zastupnici Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorad Pupovac, Dragana Jeckov i Anja Šimpraga održali su konferenciju za novinare na temu: "Što mi hoćemo, a što drugi hoće s nama u hrvatskom političkom životu".Na fotografiji Dragana Jeckov, Milorad Pupovac.foto HINA/ Edvard ŠUŠAK/ es

Dragana Jeckov i Milorad Pupovac

Hina
17.9.2024., 20:56
PREDSJEDNIK SDSS-a O “JUNAČENJU NAD SLABIJIMA”

Pupovac: Kukavičko ponašanje Bulja

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac ocijenio je nedavno ponašanje sinjskog gradonačelnika Mire Bulja "protuzakonitim" i "kukavičkim" samo kako bi pridobio glasače Domovinskog pokreta te poručio da SDSS neće trpjeti one koji nastavljaju antisrpsku kampanju. "Junačiti se nad onime tko je slabiji od tebe, sprječavati da ono malo Srba koji žive u Sinju mogu zajedno sa svojim sugrađanima dijeliti baštinu Srba u Hrvatskoj, je ne samo protuustavno i protuzakonito nego je i kukavički", rekao je na konferenciji za novinare. Time je odgovorio Bulju, koji je zabranio održavanje izložbe "Susret na tromeđi" te poručio da, dok je on gradonačelnik, Srpsko narodno vijeće (SNV) ne može imati događaje u galeriji kojom upravlja Grad Sinj. "SNV je ustanovljen u skladu s međunarodnim ugovorom koji je Hrvatska sklopila s UN-om tijekom mirne reintegracije i djeluje u skladu s Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina i drugim zakonima", kaže Pupovac. Bulja proziva da stigmatiziranjem SNV-a želi održati sebe i Most u političkom životu.

Osvrnuo se i na događaje u Imotskom, gdje je održan koncert Marka Perkovića Thompsona. Tvrdi da su oni posljedica višegodišnje demonizacije i stigmatizacije SNV-a i političkih predstavnika hrvatskih Srba od onih koji nemaju ponuditi drugih ideja i politika. "Za nas u SDSS-u došao je trenutak da učinimo sve što možemo da to promijenimo. Odgovorit ćemo im na način koji neće biti proizvođenje sukoba, ali je u skladu s potrebom da možemo slobodno djelovati i ostvarivati programe", kaže.

JECKOV O MANJINSKOM OBRAZOVANJU

Saborska zastupnica Dragana Jeckov najavila je uoči nove sjednice Hrvatskog sabora teme kojima će se ta stranka baviti, a među njima su strože kažnjavanje govora mržnje i zločina iz mržnje te razvoj kulturne autonomije i manjinskog obrazovanja. “Nastojat ćemo riješiti dugogodišnji problem nemogućnosti registracije škola na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu onako kako to imaju druge nacionalne manjine”, kazala je Jeckov, dodavši da će pružiti podršku i neformalnim modelima manjinskog obrazovanja izvan škola.

Nakon pokušaja devastacije okoliša na izvoru rijeke Une zbog gradnje male hidroelektrane, zastupnica Anja Šimpraga najavila je da će SDSS više pozornosti posvetiti zaštiti okoliša. Zauzimaju se za "prestanak prakse prebacivanja nepoželjnih i kontroverznih postrojenja u rijetke preostale krajeve gdje su Srbi većinski narod".