Zagreb, 06.09.2024. - Skup na kojem je predstavljen pilot-projekt uvođenja kućnih doza naloksona. Osim pilot-projekta i edukacijskog materijala za primjenu lijeka Nyxoida, predstavilo se i klinička iskustva primjene naloksona te postupci pružanja prve pomoći u slučaju predoziranja. Na fotografiji Krunoslav Capak.foto HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ abu

Krunoslav Capak

Hina
16.9.2024., 21:00
POZIV NA UZBUNU

U osam godina udvostručena ovisnost o drogama

Upotreba droga među odraslim osobama u Hrvatskoj udvostručila se od 2011. do 2019., a porast ovisničkih ponašanja zabilježen je i među mladima, rekao je u ponedjeljak ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak na Nacionalnoj Reitox akademiji posvećenoj prevenciji, upozorivši da je to poziv na uzbunu.
Nacionalna Reitox akademija organizirana je u suradnji Europske unije za droge (EUDA) i HZJZ-a s ciljem razmjene iskustava o znanstveno utemeljenoj prevenciji i predstavljanju programa dobre prakse drugih država. Jedan od ciljeva je unapređenje kvalitete preventivnih intervencija koje se provode u Hrvatskoj te utjecati na buduću implementaciju programa prevencije ovisnosti. "Bilježi se globalni porast uporabe droga, a taj trend se prelijeva i na Hrvatsku. Jedna četvrtina osoba u Hrvatskoj probala je neku od droga", rekao je Capak.
Europsko istraživanje o pušenju, pijenju i uzimanju droga među mladima pokazalo je pad u korištenju psihoaktivnih droga, ali i porast korištenja kanabisa i sintetskih droga te porast ponašajnih ovisnosti, kao što su pušenje, ovisnost o ekranima, igranje igrica, klađenje i kockanje, što posebice zabrinjava. "Dakle, to je epidemiološka situacija koja zove na uzbunu", upozorio je Capak koji smatra da su programi prevencije učinkovita mjera koja se može poduzeti kada je porast upotrebe droge u pitanju, uz liječenje i rehabilitaciju.