Osijek, 15.09.2024. - Požar skladišnih prostora u osječkom južnom predgrađu koji je izbio rano jutros je pod kontrolom. foto HINA/ screenshot JPVP Grada Osijeka/ ml
HINA/JPVP GRADA OSIJEKA
16.9.2024., 19:38
POSLJEDICE VATRENE BUKTINJE U OSIJEKU

Odšteta onima koji su u požaru ostali bez paketa?

“Davatelj usluga nije odgovoran u slučaju u kojem dokaže da isporuka nije realizirana zbog više sile”

Požar u skladištu uz južnu osječku obilaznicu lokaliziran je u nedjelju, ali su se vatrogasne postrojbe na opožarenom području zadržale i cijeli ponedjeljak. Dva je dana trajalo gašenje požara, koji svom srećom nije imao žrtava ni ozlijeđenih, ali je izazvao veliku materijalnu štetu. Tek kada se vatrogasci povuku s tog područja, i službeno će početi očevid koji će dati odgovor gdje je uzrok koji je doveo do buktinje s velikim posljedicama u gradu na Dravi.

Manja količina

Tada će biti izvjesnije na koji će se način oštećenima moći nadoknaditi prouzročena šteta. U ovom slučaju pogođeni su i brojni građani jer u požaru su stradali objekti dviju tvrtki koje se bave dostavom paketa. Ova situacija otvorila je pitanje na koji način oni koji su očekivali svoje pakete, a velik dio njih već je i plaćen, mogu očekivati odštetu, odnosno imaju li uopće na nju pravo?

“Prema odredbama Zakona o poštanskim uslugama, u dijelu u kojemu se propisuju članci o odgovornosti, stoji kako davatelj poštanskih usluga nije odgovoran u slučaju u kojem dokaže da isporuka nije realizirana u situaciji koju nisu mogli predvidjeti, izbjeći ili otkloniti, odnosno u slučaju više sile", odgovorila je na naš upit Tanja Popović Filipović iz Centra za edukaciju i informiranje potrošača. No nada se situaciji u kojoj će pružatelji poštanskih usluga uspjeti naplatiti svoju štetu i da će biti solidarni i s onima koji su u ovom osječkom slučaju ostali bez svojih narudžbi.

OČEVID KAD SE ZA NJEGA STEKNU UVJETI

Cijele noći na ponedjeljak vatrogasci su bili na intervenciji dogašivanja katastrofalnog požara koji je uništio nekoliko desetaka tisuća kvadrata skladišnog prostora uz južnu osječku obilaznicu. Područje benzinske pumpe i opožarenih skladišta bilo je 20-ak sati nakon izbijanja požara i dalje nadvijeno dimom, pa su policijska vozila priječila ulaz na benzinsku crpku Petrol sa strane obilaznice, odnosno sa strane Filipovice prema stražnjem dijelu vatrom uništenih skladišta. Vatrogascima nije puno pomogla ni kiša jer je još uvijek tinjala roba koja se nalazila u sada uništenim skladištima. Uz nadzor policije, na području skladišta, ali u dvorišnom dijelu bili su zaposlenici tvrtki kojima je roba uništena. Odmah nakon saznanja za požar u nedjelju u 3.06 profesionalni vatrogasci iz Javne vatrogasne postrojbe Osijek izjurili su na intervenciju, a kada su vidjeli o kakvim se razmjerima vatre radi, te činjenici da je benzinska postaja smještena neposredno uz skladišta, pozvane su sve raspoložive vatrogasne snage. Uz profesionalne gasitelje, tijekom noći i prijepodneva, na intervenciju su, doznajemo od Gorana Ivkovića, zapovjednika JVP-a Osijek, izišli i vatrogasci lokalnih dobrovoljnih vatrogasnih društava - DVD Donji grad, DVD Gornji grad, DVD Tenja, DVD Retfala i DVD Sarvaš. Ukupno je na intervenciji bilo 78 vatrogasaca sa 22 vozila, a vatra se gasila vodom i pjenom. Iz policije smo dobili kratku informaciju kako će očevid početi kada se steknu svi sigurnosni uvjeti, bez opasnosti za osobe koje budu radile očevid. Konkretno, problem je narušena statika uništenih skladišta, jer u slučaju pada krovne i zidne konstrukcije na osobe koje se zateknu unutra, može biti pogibeljno. M.Bugarić

Ipak, u ovom slučaju neće biti baš sve tako crno. Naime, jedna od tvrtki koja je imala štetu u požaru je GLS. Neslužbeno smo prvo doznali kako su imali sreće jer su u petak stigli kontejneri koji nisu bili istovareni te su oni vrlo brzo uklonjeni kada je krenuo požar. Takvu informaciju potvrdio nam je i Đorđe Marković, direktor GLS-a Croatia. Ističe kako je "najvažnije da u nedjeljnom požaru koji se proširio na osječki GLS Depo nije bio ozlijeđenih": "Želimo zahvaliti svim kolegama i vatrogascima koji su sudjelovali u gašenju požara i spašavanju opreme", dodaje.

Osijek, 15. 09. 2024, Veliki požar uz Južnu obilaznicu u Osijeku. Izgorila skladišta između Južne obilaznice, Trpimirove i Vinkovačke iza benzinske postaje Garac. Vatrogasci i policija na ternu. Skladišta Lagermaxa, GLS-a i još nekih tvrtki...snimio GOJKO MITIĆ
STOŽER CZ OBŽ

Vatrogasci su i dalje uz skladišta na južnoj osječkoj obilaznici, požar još nije do kraja ugašen

“Osim tehničke opreme u požaru je oštećena i manja količina skladištenih paketa. Klijente čiji su to paketi kontaktirat ćemo i nadoknaditi im štetu. Tokom nedjelje organizirali smo premještanje operativnog poslovanja u susjedni GLS Depo u Vinkovcima. Pošiljke poslane u petak nisu oštećene u požaru, a isporuka tih paketa i izvršavanje naših ostalih usluga već danas (ponedjeljak, nap. a.) odvija se bez kašnjenja, privremeno s druge lokacije", kaže šef GLS-a u Hrvatskoj. Dakle, u GLS-u su spremni izići u susret klijentima. Druga tvrtka koja se bavi sličnom djelatnošću, a čije je skladište, regionalni centar, također stradalo u požaru je Lagermax, ali nam oni do ponedjeljka poslijepodne nisu odgovorili na upit.

Požar skladište gls rujan 2024 osijek
HINA

Osiguranje paketa

Za komentar ove zanimljive situaciju u kojoj je klijent platio proizvod, a očito ga neće dobiti, a da pri tome nisu izravno krivi ni tvrtka koja ga je trebala isporučiti, a još manje tvrtka od koje je proizvod naručen, zapitali smo i nekoliko osiguravajućih kuća. Postoji li uopće praksa osiguranja poštanskih pošiljki? Komentar smo dobili jedino iz Croatia osiguranju. I oni, prvo, izražavaju žalost zbog velikog požara koji se ponovno dogodio u Osijeku te potom profesionalno objašnjavaju kako "zbog trenutnog stanja na terenu do sada nije bilo moguće obavljanje očevida na oštećenom objektu te u ovom trenutku nemaju sve potrebne informacije za procjenu štete".

Osijek, 15. 09. 2024, Veliki požar uz Južnu obilaznicu u Osijeku. Izgorila skladišta između Južne obilaznice, Trpimirove i Vinkovačke iza benzinske postaje Garac. Vatrogasci i policija na ternu. Skladišta Lagermaxa, GLS-a i još nekih tvrtki...snimio GOJKO MITIĆ
VIDEO/FOTO: buktinja u Osijeku

Požar je lokaliziran, vatrogasci uspjeli spriječiti širenje požara na benzinsku postaju, izgorjela skladišta. Šteta je milijunska.

“Na tržištu postoje razni proizvodi kojima se društva koja se bave isporukom paketa mogu zaštititi od ovakvih i sličnih rizika, a ponuda se razlikuje između osiguratelja na hrvatskom tržištu. U Croatia osiguranju tako društvo koje se bavi isporukom paketa može imati osigurane pakete primjerice osiguranjem imovine (zalihe tuđe robe), može biti osigurana roba u transportu ili eventualno može imati ugovorenu policu odgovornosti”, kažu u Croatia osiguranju, te za postupanje u konkretnoj situaciji kada isporuka nije moguća te o mogućoj kompenzaciji, kupcima predlažu da se direktno obrate društvima koja obavljaju isporuke njihovih paketa.

Osijek, 15. 09. 2024, Veliki požar uz Južnu obilaznicu u Osijeku. Izgorila skladišta između Južne obilaznice, Trpimirove i Vinkovačke iza benzinske postaje Garac. Vatrogasci i policija na ternu. Skladišta Lagermaxa, GLS-a i još nekih tvrtki...snimio GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ