17.5.2022., Zagreb - U Hrvatskom novinarskom drustvu odrzana je Konferencija za medije "Gongovih 6 izbornih jedinica za ustavne izbore", na kojoj je Gong predstavoi svoje rjesenje, prema kojemu, sljedeci parlamentarni izbori ne bi bili neustavni. Na konferenciji za medije su sudjelovali Goran Cular, profesor na Fakultetu politickih znanosti (FPZ) i autor Gongove analize 'Hoce li i sljedeci parlamentarni izbori u Hrvatskoj biti neustavni?'; Berto Salaj, predsjednik vijeca Gonga i profesor na FPZ-u i Oriana Ivkovc Novokmet, izvrsna direktorica Gonga. Photo: Davorin Visnjic/PIXSELL
PIXSELL
16.9.2024., 13:19
građanima otežano izražavanje svojih političkih stavova

Gong: Međunarodni dan demokracije Hrvatska obilježila zatvaranjem institucija

Iz Gonga su u ponedjeljak upozorili da je i jučerašnji Međunarodni dan demokracije Hrvatska obilježila "daljnjim doslovnim zatvaranjem institucija od građana", podsjetivši da je "Sabor iza rešetaka, a Markov trg zaboravljen, već skoro četiri godine okružen ogradom".

"Trg svetog Marka, sjedište hrvatskog političkog života, još uvijek je zatvoren za građane i građanke, iako se sjednice Vlade cijelo vrijeme održavaju na drugoj lokaciji, a sada se odatle preselio i Hrvatski sabor", poručili su iz Gonga povodom Međunarodnog dana demokracije, koji se obilježava 15. rujna.

Dodali su i kako se Sabor preselio u još zatvoreniji prostor Hrvatskog vojnog učilišta, za koji se, ističu, trenutno ne zna hoće li dopustiti neometano okupljanje i kretanje ispred same zgrade. Otkako je ograđen, građanima je otežano izražavati svoje političke stavove ispred glavnih političkih institucija ove zemlje na Markovom trgu, a preseljenjem Sabora u krug vojarne nije jasno kako bi građani tu uopće mogli prosvjedovati, upozoravaju iz Gonga. 

"Ovakve posljedice izmještanja Sabora s prostora zaštićenog ogradama u vojni kompleks uklapaju se u sliku demokracije u Hrvatskoj koja kontinuirano slabi kroz već treći mandat premijera Andreja Plenkovića. Hrvatsko vojno učilište, u čijim prostorima će Sabor biti naredne tri godine, nalazi se u sklopu vojarne na Črnomercu, objektu koji nije prilagođen tome da bude otvoren javnosti. Na novoj će se lokaciji čak i prostori za akreditirane novinarke i novinare nalaziti izvan zgrade u kojoj će se održavati plenarne sjednice", naglašava Gong. 

Podsjećaju i da su zatražili od Ustavnog suda preispitivanje zakonitosti Uredbe o zatvaranju Markova trga, a koji se proglasio nenadležnim, pri čemu je osam sudaca glasalo za takvu odluku, a pet protiv. 

"Stoga smo pozvali i zastupnike i zastupnice aktualnog saziva Sabora da iskoriste svoje zakonodavne mogućnosti i pokrenu postupak pred Ustavnim sudom o ocjeni suglasnosti zakona i drugih propisa s Ustavom, što prema zakonu može učiniti jedna petina zastupnika", istaknuli su iz Gonga.