Gornja Stubica, 15.09.2024. - Nakon subotnjeg programa u nedjelju su u Gornjoj Stubici i svečano otvoreni 27. Susreti za Rudija, letačka manifestacija koja se organizira u spomen na pilota Rudolfa Perešina, a uslijedit će letački program u kojem će sudjelovati i Rafalei te 'Krila Oluje'. foto HINA/ Siniša KALAJDŽIJA/ ml
HINA
15.9.2024., 16:21
U SPOMEN NA RUDOLFA PEREŠINA

Čuvamo sjećanje na ratne heroje

U nedjelju su u Gornjoj Stubici održani 27. Susreti za Rudija, manifestacija koja se organizira u spomen na pilota Rudolfa Perešina, a u letačkom programu sudjelovali su i Rafalei te "Krila Oluje".
Brojna izaslanstva položila su vijence i upalila lampione u čast junaku Domovinskog rata Rudolfu Perešinu poginulom u akciji Bljesak 1995. godine, a susrete je otvorio Ivica Olujić, izaslanik predsjednika i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga Zorana Milanovića i njegov savjetnik za obranu. Izaslanstvo koje je položilo vijenac uime Vlade predvodio je potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved. Izrazio je zadovoljstvo što zajedno s brojnim braniteljima nazoči obilježavanju sjećanja na Rudolfa Perešina. "Puno je toga što možemo učiti iz života i domoljublja Rudija Perešina i zato je jako važno da se tradicionalno 27 godina održavaju ovih susreti. Zahvaljujem Zagrebačkom zrakoplovno-tehničkom savezu Rudolf Perešin, načelniku općine Gornja Stubica, svima koji sudjeluju u organizaciju ovih susreta", kazao je Medved. "Svi hrvatski branitelji svjesni su da sloboda koju danas imamo doista nije darovana i da ju dugujemo Rudolfu Perešinu i našim hrabrim hrvatskim braniteljima, da čuvamo sjećanje na njih i da njihovo domoljublje, njihovu ljubav prema domovini pronosimo na buduće generacije", naglasio je.
Župan Željko Kolar rekao je da je svaki stanovnik Hrvatske koji je 90-ih godina uzeo pušku u ruke i krenuo u Domovinski rat koji nam je bio nametnut, za njega častan i veliki čovjek. "Posebni su oni koji su položili život na oltar domovine, a bilo je još onih posebnijih i jedan od njih je Rudolf Perešin. I onaj trag koji je on ostavio neće nikada nestati u našim srcima niti u povijesti Hrvatskog naroda. I ne pada danas kiša, plače nebo", zaključio je Kolar. U programu su sudjelovale letjelice Sinus 9A-UGG, Eurostar 9A-UJN, Savanah 9A-DIS, C-172 HZNS – Hrvatskog zrakoplovnog nastavnog središta, prvi put dva aviona Rafale F3R HRZ-a i drugi.