stetoskop liječnik doktor pregled zdravstvo
PIXABAY
14.9.2024., 07:20
"MULTITASKING" U ZDRAVSTVU

Javno vs. privatno: Privatni rad bolničkih liječnika uskoro pod strožom kontrolom

U Ministarstvu zdravstva nemaju podatke o tome koliko liječnika radi i u bolnici i u privatnoj praksi

Slučaj dvoje liječnika, zaposlenika Opće bolnice Zadar, osumnjičenih da su tijekom radnog vremena umjesto u svojoj bolnici pregledavali pacijente u privatnoj poliklinici, a k tomu pisali prekovremene sate i odobravali si plaćene dopuste, oštetivši pritom bolnicu za 25.000 eura, samo je vrh sive zone dopunskog rada liječnika iz javnih zdravstvenih ustanova u privatnoj praksi.

Prema podatcima iz bolnica, i do trećine liječnika ima dozvolu ravnatelja za dopunski rad, što naravno ne znači da zloupotrebljavaju taj položaj, nego se koriste svojim zakonskim pravom. No mnogi pacijenti svjedoče tome da ih bolnički liječnik kojem su došli na pregled upućuje na privatnu kliniku u kojoj radi popodne.

Otvaranje očiju

Inspekcija Ministarstva zdravstva u veljači prošle godine u zagrebačkom i splitskom KBC-u utvrdila je tako da niz liječnika u redovito radno vrijeme nije bio na radnom mjestu ili je bez dopuštenja radio i u privatnoj klinici. U Zagrebu je tada utvrđeno sedam težih povreda iz radnog odnosa - šest se odnosilo na rad bez odobrenja i na rad tijekom radnog vremena u privatnoj ustanovi, a zabilježen je i jedan slučaj odsutnosti s posla u radno vrijeme. U Splitu je utvrđeno 12 prekršajnih postupaka i 18 težih povreda obveza iz radnog odnosa koje su se odnosile na rad bez odobrenja i rad tijekom radnog vremena u privatnoj ustanovi te još tri zbog odsutnosti s posla u radno vrijeme.

KBC OSIJEK: DOPUNSKI RADI 107 LIJEČNIKA

Ukupan broj liječnika koji rade u KBC-u Osijek je 591, od kojih su 447 specijalista i 144 specijalizanta. “Na dan 12. rujna ove godine 107 liječnika ima odobrenje za dopunski rad u privatnim zdravstvenim ustanovama, od kojih je 21 predstojnik kliničkog zavoda, pročelnik zavoda, pročelnik ustrojstvene jedinice, voditelj odjela i voditelj poliklinike. Najčešće specijalizacije liječnika koji traže dozvolu za rad u privatnim zdravstvenim ustanovama su: oftalmologija, dermatologija i venerologija, radiologija, interna medicina, kirurgija, fizikalna medicina i rehabilitacija, neurologija, nuklearna medicina, urologija i anesteziologija. Ukupan broj liječnika koji predaju na visokoškolskim ustanovama je 129, od kojih 43 imaju odobrenje za rad u privatnim zdravstvenim ustanovama. Većina liječnika koji rade u privatnim zdravstvenim ustanovama su ‘vanjski suradnici’ te je od ukupnog broja liječnika koji imaju odobrenje za dopunski rad u privatnim zdravstvenim ustanovama samo njih troje koji su vlasnici zdravstvenih ustanova u kojima obavljaju dopunski rad”, ističu u Ravnateljstvu KBC-a Osijek. Liječnici u svojim zahtjevima ne navode razloge rada u privatnim zdravstvenim ustanovama jer to nije uvjet za davanje odobrenja. U ugovorima o poslovnoj suradnji koje KBC Osijek zaključuje s privatnim zdravstvenim ustanovama i u odobrenju za dopunski rad jasno je navedeno da je radnik dužan odmah pismeno obavijesti KBC Osijek ako prijeđe ugovorenu satnicu”, navode iz osječke bolnice. “KBC Osijek u ovom trenutku nema saznanja da i jedan liječnik naše ustanove radi bez odobrenja poslodavca, a ako bismo imali takvih saznanja, KBC Osijek bi sukladno s pozitivnim propisima uskratio odobrenje za dopunski rad tom zdravstvenom radniku u razdoblju od dvije godine od dana kada to utvrdi zdravstvena inspekcija ili poslodavac”, zaključuju u Ravnateljstvu KBC-a Osijek. V.Latinović

Ministar zdravstva Vili Beroš ustvrdio je tada da ne želi zatvarati oči pred neispunjavanjem radnih obaveza u bolnicama. Trebalo mu je, međutim, cijelih godinu dana i privođenje zadarske liječnice da se ozbiljno prihvati posla oko strože kontrole nad dvojnim radom liječnika. Postojeći je pravilnik, očito, nedovoljan da bi spriječio zloupotrebe, pa je Beroš najavio hitne izmjene pravilnika i uvođenje strože regulative. "Kao ministar sam izložen svakodnevnim prigovorima naših građana i pacijenata da se prilikom pregledavanja u javnim zdravstvenim ustanovama preusmjeravaju na pregled u privatnim, kod istih djelatnika. Tražit ćemo mehanizme kako to onemogućiti", najavio je ministar. Nacrt novog pravilnika, na kojem se ubrzano radi, u završnoj je fazi i ubrzo će biti poslan u javnu raspravu, najavljuje Ministarstvo zdravstva.

Ivica Belina

predsjednik Koalicije udruga u zdravstvu

DOK ISPUNJAVAJU SVOJE OBVEZE, NISMO PROTIV DOPUNSKOG RADA LIJEČNIKA

Slučaj uhićenja liječnice u Zadru, odnosno razlozi uhićenja liječnice i njezina kolege, indikativan je i nikako ga se ne može i ne smije gledati kao izolirani incident, upozorava Ivica Belina, predsjednik Koalicije udruga u zdravstvu (KUZ). “Kao udruge pacijenata nismo protiv privatnog rada liječnika u njihovo slobodno vrijeme, toliko dugo dok ispunjavaju sve obveze na svom radnom mjestu u javnom sustavu zdravstva u okviru svog radnog vremena. Taj se sustav financira radom i novcem građana Hrvatske i oni u okviru obvezanog zdravstvenog osiguranja imaju pravo na zdravstvenu zaštitu u tom istom sustavu bez dodatnih troškova i plaćanja”, ističe Belina.

Pravilnikom o mjerilima za davanje odobrenja zdravstvenim djelatnicima za sklapanje poslova iz djelatnosti poslodavca iz 2015. godine bilo je propisano da liječnici iz javnog zdravstvenog sustava ne mogu raditi privatno ako su liste čekanja duže od 60 dana, no pravilnikom iz 2016., koji je i danas na snazi, ta je odredba ukinuta. ​Beroš joj je samo djelomično pokušao doskočiti svojim Zakonom o zdravstvenoj zaštiti, donesenim prošle godine, koji u članku 157. jasno kaže da poslodavac može dati odobrenje za dopunski rad predstojniku klinike, kliničkog zavoda, pročelniku zavoda i pročelniku službe zdravstvene ustanove samo ako to ne stvara probleme u organizaciji rada ili ne narušava medicinski prihvatljivo vrijeme za pružanje dijagnostičkih i terapijskih postupaka. U slučaju da su liste čekanja u nekoj bolnici postale predugačke, ministar može zatražiti od ravnatelja uskratu i opoziv danih odobrenja dok te okolnosti traju. Zakonom se, također, propisuje da ravnatelji zdravstvenih ustanova, predstojnici klinika i drugi upravljački kadar ne mogu otvoriti vlastitu privatnu zdravstvenu ustanovu. Praksa, međutim, pokazuje da se zakon ne poštuje, pa je tako i zadarska liječnica s početka priče bila čelnica odjela, a istodobno i vlasnica privatne poliklinike.

Odgovornost poslodavca

Pravilnikom o dvojnom radu liječnika koji je na snazi propisuje se da odobrenje za rad u privatnoj praksi može dobiti liječnik koji kvalitetno, savjesno i redovito obavlja poslove iz radnog odnosa i ima odobrenje ravnatelja zdravstvene ustanove u kojoj je zaposlen. Odobrenje mu se izdaje na rok od godinu dana, a mora priložiti izjavu o vrsti poslova koje će obavljati privatno, mjesečnom broju sati i rasporedu dopunskog rada. U slučaju da radi bez dozvole ravnatelja, na dvije godine uskraćuje mu se mogućnost dopunskog rada. Na isti rok izgubit će pravo na dopunski rad ako ne obavlja sve svoje obveze na radnom mjestu u bolnici ili je napravio neki drugi prekršaj ili kazneno djelo.

NE MORAJU NAVESTI RAZLOG DOPUNSKOG RADA

U KBC-u Rijeka za 97 liječnika izdana je suglasnost za dopunski rad u privatnim ustanovama. Prema informacijama iz KBC-a Rijeka, na dan 31. kolovoza zaposleno je 507 specijalista, što znači da ih 19,13 posto ima dopusnicu za dopunski rad. Među njima, na rukovoditeljskim radnim mjestima je trideset djelatnika. Dodaju kako KBC Rijeka nema zabilježenih primjera liječnika koji rade privatno i bez dozvole. U Općoj bolnici Pula radi 39 liječnika u dodatnom radu u privatnim praksama, od kojih njih 13 na rukovoditeljskim pozicijama. Zaposleno je 277 liječnika, odnosno oko 13 posto ukupno zaposlenih liječnika radi u dodatnom radu u privatnim praksama. Opća bolnica Zadar ima ukupno 272 zaposlena liječnika, a za 83 liječnika izdano je odobrenje za rad u privatnim ustanovama. “To znači da 30 posto liječnika radi u dopunskom radu. Liječnici prilikom podnošenja zahtjeva za izdavanje suglasnosti nisu u obvezi navoditi ni objašnjavati razloge zbog kojih žele raditi u dopunskom radu”, kaže dr. Željko Čulina, ravnatelj Opće bolnice Zadar.

U Ministarstvu zdravstva nemaju podatke o tome koliko liječnika radi i u bolnici i u privatnoj praksi, ni koliki je njihov opseg posla u privatnim klinikama u odnosu prema radnom mjestu u bolnici. U ingerenciji je to, kažu, ravnatelja bolnice, koji, prema članku 157. Zakona o zdravstvenoj zaštiti, daje odobrenje za dopunski rad. “Zdravstvena inspekcija Ministarstva zdravstva kontinuirano, ovisno o zaprimljenim informacijama, nadzire rad liječnika izvan matične ustanove u sustavu javnog zdravstva, utvrđuje ima li liječnik koji obavlja zdravstvenu djelatnost u privatnom zdravstvenom sektoru odobrenje, odnosno suglasnost svojeg poslodavca ili ne”, kažu u Ministarstvu. Zdravstvena inspekcija obavila je lani 42 zdravstveno-inspekcijska nadzora privatnih zdravstvenih ustanova, te utvrdila da je 14 liječnika zatečeno kako radi za svoj račun, bez odobrenja. Ako se utvrdi da liječnik radi u privatnoj ustanovi bez odobrenja svojeg poslodavca, može dobiti kaznu od 1327,23 do 6636,14 eura, a uz to i prekršajno odgovarati. n