Zagreb: Za vrijeme Adventa povećan je broj policajaca na gradskim ulicama 14.12.2018., Zagreb - Vec od ranog jutra primjetan je pojacan angazman policije na ulicama Zagreba tijekom Adventa. Temeljna, prometna, interventna policija te policajci u civilu brinu se da najmasovnije dogadjanje u gradu prodje bez problema. Photo: Patrik Macek/PIXSELL
PIXSELL
13.9.2024., 12:18
ISTRAGA U TIJEKU

Uklonjen uvredljiv grafit u centru Zagreba

Zagrebačka policija potvdila je za Hinu da su grafiti s natpisom ''Ubij ženu'' na području Centra uklonjeni, dok je za istovjetni natpis na području Trnja inicirano uklanjanje, kao i da je kriminalističko istraživanje u tijeku.

Prema pisanju portala Index, aktivist Goran Pavić Sefo tvrdi da je on autor grafita ''Ubij ženu'' koji je sinoć napisan na zagrebačkom Trgu bana Jelačića, ali da je to napravio kako bi upozorio na problem nasilja nad ženama.

Portal navodi i da je grafit s istim natpisom uočen i na ogradi Ustanove za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom (URIHO) na Aveniji Marina Držića na području Trnja.

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin oštro je osudio pojavu grafita koji su osvanuli u središtu Zagreba i ispred URIHO-a koji vodi jedna od kandidatkinja za predsjednicu SDP-a Sanja Major.

"To je potpuno neprihvatljivo i takve poruke mi u SDP-u osuđujemo. U vrijeme kada je femicid u porastu, a pravo sudstvo pokazuje kako mrzi žene, ovakve poruke samo dodatno truju atmosferu u društvu, treba ih vrlo jasno osuditi i nadam se da će nadležna tijela što prije pronaći počinitelje. Ovakvo ponašanje i postupanje i poruke nisu dobre za društvo”, poručio je Grbin.

Dodao je da ne može ni zamisliti da bi netko mogao zbog unutarstranačkih izbora u SDP-u nešto tako napisati, ali, naglašava, koji god razlog stoji iza toga, takve poruke u ovom trenutku u našem društvu ne mogu donijeti ništa dobro.

Grafite je najoštrije osudio i predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Joško Klisović.

''Natpisi koji su se danas pojavili u gradu Zagrebu zgrozili su me i kao osobu i kao muškarca. Najoštrije osuđujem ovakvo ponašanje, svaki oblik netolerancije, nasilja, netrpeljivosti i agresije i suprotstavit ću mu se svim sredstvima'', priopćio je Klisović.

On traži od svih relevantnih institucija da poduzmu sve potrebne postupke i mjere kako bi se otkrilo počinitelja i najoštrije ga kaznilo. 

''Ovakvo devijantno ponašanje u Zagrebu neće proći'', dodao je.