Osiiejk, 13. 09. 2024., Drava, vodostaj, vodostaj, rijeka DravaSNIMIO BRUNO JOBST
BRUNO JOBST
13.9.2024., 20:42
EUROPSKE RIJEKE PRIJETE

Rast će Drava i Dunav, a sve ovisi o količini kiše

Cijela se središnja Europa priprema za najgore poplave posljednjih desetljeća

Dok se Europa naveliko priprema za obranu od poplava, u Hrvatskoj trenutno situacija nije toliko alarmantna, iako ciklona Boris sa sobom donosi obilne kiše i vjetar.

Prestanak obilnih oborina očekuje se tek u ponedjeljak, a u Hrvatskim vodama intenzivno prate situaciju, te se pripremaju za najavljene poraste vodostaja rijeka. Kada je riječ o Dravi kod Osijeka, ozbiljnije procjene mogu se očekivati tek početkom idućeg tjedna. "Svakako očekujemo porast vodostaja. Ulazni parametri i podatci s uzvodnih vodomjernih postaja ovisni su o procjeni količine kiše koja će pasti u sljedećih nekoliko dana, tako da ćemo više informacija o modelima i onome što možemo očekivati u Osijeku za otprilike sedam do deset dana imati početkom idućeg tjedna", otkrio nam je Željko Kovačević, v. d. direktora Vodnogospodarskog odjela za Dunav i donju Dravu.

TLO JOŠ NIJE ZASIĆENO

Velike količine oborina koje su u proteklom razdoblju pale na slijevnom području susjednih uzvodnih država uzrok su povećanja protoka rijeka, te se u sljedećim danima očekuju vrlo visoki vodostaji Mure, Drave i Dunava, s ulaskom u mjere obrane od poplava, navode iz Hrvatskih voda. U noći na petak došlo je do izlijevanja rijeke Save iz korita na području Zagreba. Tomislav Novosel iz Hrvatskih voda za Dnevnik je rekao da Zagrebu i okolici ne prijeti nikakva opasnost kada je riječ o Savi. “Vrlo niski vodostaji na svim vodotocima u Hrvatskoj razlog su što nije došlo do još većeg porasta vodostaja unatoč obilnim oborinama, kao i činjenica što tlo još uvijek nije potpuno zasićeno vodom, te je imalo dosta veliku mogućnost upijanja oborina”, navode iz Hrvatskih voda.

Dodaje kako je taj VGO u stalnom kontaktu s Glavnim centrom obrane od poplava te prati uzvodne vodomjerne stanice, a istovremeno i slijevove Mure, Drave i Dunava. "Obilazimo i provjeravamo sve čepove, obavljamo pripreme te smo u kontaktu s Operativnim centrom civilne zaštite, koji je obaviješten o našim aktivnostima za idući tjedan, kako bismo se svi skupa što bolje pripremili", dodaje Kovačević, te pojašnjava koji sve faktori utječu na vodostaj Drave. "Vodostaj ovisi o zasićenosti tla vodom, o tome koliko će kiše pasti, hoće li se superpornirati utjecaji Drave i Dunava, kakav će uspor činiti Dunav, kolika će biti Mura, kolika će biti količina oborina, na kojem slijevu..., dosta je faktora, no količina oborine temeljni je pokazatelj za prognoziranje i, naravno, zasićenost tla vodom na nizvodnim dionicama, gdje se također očekuje obilna kiša", pojašnjava Kovačević.

U međuvremenu, u zemljama središnje Europe poduzimaju se preventivne mjere zbog očekivanih poplava. Tako su u petak poljske vlasti pozvale građane da se pripreme za moguće nestanke struje i nestašice pitke vode jer se obilne padaline nastavljaju.

epa11601561 A woman walks with an umbrella during rainfall on Charles Bridge above of Vltava river in Prague, Czech Republic, 13 September 2024. The Czech Hydrometeorological Institute (CHMU) has issued a extreme precipitation warning of unusually intense rainfall which can significantly raise water levels and that will affect the Czech Republic from 12 September until the end of the week. EPA/MARTIN DIVISEK
EPA

Cijela se središnja Europa priprema za najgore poplave posljednjih desetljeća. Prema češkim i poljskim meteorolozima, u nekim područjima njihovih zemalja moglo bi pasti do 400 litara kiše po četvornom metru u četiri dana, a u Austriji i Slovačkoj oko 200 litara. Kulturne manifestacije predviđene za ovaj vikend otkazane su u te četiri zemlje zbog najavljenog prolaska ciklona. Retencije za prihvat vode, ponajprije u blizini brana, ispražnjene su kako bi mogle primiti toliku vodu. Prema češkom ministru okoliša Petru Hladiku, situacija u zemlji "mogla bi biti slična onoj 1997. i 2002.". Poplave 1997. pogodile su Moravsku, na istoku Češke. Poginulo je 50 ljudi i bilo je nekoliko milijardi američkih dolara štete. Upravo u toj regiji i ovaj se put očekuju najgore oborine. Godine 2002. poplave su pogodile zapad zemlje, odnijevši 17 ljudskih života i izazvavši još veću štetu nego 1997. Kako je objavila austrijska televizija ORF, vodostaj Dunava mogao bi narasti do razina koje nisu viđene pet do deset godina.