Zagreb, 13.09.2024 - Predsjednik SDP-a Peđa Grbin održao je konferenciju za novinare o unutarstranačkim izborima. Na fotografiji Peđa Grbin.foto HINA/ Denis CERIĆ /dc
Hina
13.9.2024., 20:37
PEĐA GRBIN I IZBORI U SDP-u:

Pogriješio sam što nisam išao na teren

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin je prije subotnjih unutarstranačkih izbora poručio da je SDP, unatoč kritikama koje se čuju, stranka s idejama i vizijom, jedina alternativa koja može promijeniti i poboljšati Hrvatsku te učiniti da svatko u njoj želi živjeti, ostati, doći i voditi život dostojan čovjeka u sigurnom okruženju. Na konferenciji za novinare oštro je osudio grafite "ubij ženu" koji su osvanuli na Trgu bana Jelačića u Zagrebu, kao i ispred URIHO-a, koji vodi jedna od kandidatkinja za predsjednicu SDP-a - Sanja Major. "To je potpuno neprihvatljivo i takve poruke mi u SDP-u osuđujemo. U vrijeme kada je femicid u porastu, a pravo sudstvo pokazuje kako mrzi žene, ovakve poruke samo dodatno truju atmosferu u društvu, treba ih jasno osuditi i nadam se da će nadležna tijela što prije pronaći počinitelje. Ovakvo ponašanje i postupanje te poruke nisu dobri za društvo", ističe Grbin. Kaže kako ne može ni zamisliti da bi netko mogao zbog izbora u SDP-u nešto takvo napisati, ali, naglašava, koji god razlog stoji iza toga, takve poruke našem društvu ne mogu donijeti ništa dobro.

Najavio je da će u subotu na 267 lokacija u Hrvatskoj gotovo 22.000 članica i članova SDP-a s pravom glasa birati novu predsjednicu ili predsjednika SDP-a. Pet je kandidata za to, 37 za Predsjedništvo i 206 za Glavni odbor. "Sve članice i članovi biraju po načelu 'jedan član - jedan glas', a imamo i određene regionalne kriterije za Predsjedništvo i Glavni odbor, kao i ravnopravne zastupljenosti spolova te zaštitne kvote za mlade, mlađe od 30 godina", kaže. Glavni odbor i Predsjedništvo izabrat će se u subotu, a tek će se vidjeti hoće li isto biti i s novim liderom ili slijedi drugi krug za tjedan dana. "U svakom slučaju, novo vodstvo preuzet će SDP u puno boljem stanju nego što je bio prije četiri godine", tvrdi Grbin.

Upitan što smatra najvećom pogreškom u svom mandatu, kaže da je pogriješio što nije bio više na terenu, s članstvom SDP-a, ali i građanima. Grbin se nije kandidirao ni na jednu dužnost, a hoće li ostati predsjednik Kluba zastupnika SDP-a, odlučit će novo vodstvo.