OSIJEK- 24.06.2020., Područni ured Pravobranitelja za osobe s invaliditetom, akcija nadzora korištenja parkirališnih mjesta za osobe s invaliditetom prometne policije PU Osječko-baranjske.Foto: Andrea Ilakovac
Andrea Ilakovac
13.9.2024., 06:22
PREPORUKE PRAVOBRANITELJA ZA OSOBE S INVALIDITETOM

Oštrije kažnjavati nepropisno parkiranje i zloupotrebu karte

Pravobranitelj za osobe s invaliditetom Darijo Jurišić uputio je policijskim upravama i gradovima u Hrvatskoj preporuku za intenzivnije provođenje zajedničkih akcija i kampanja kojima će u suradnji s lokalnim udrugama podizati razinu svijesti društva o važnosti poštovanja propisa kojima je uređeno pravo parkiranja na parkirališnim mjestima obilježenim za parkiranje vozila osoba s invaliditetom (OSI).

Također je preporučeno da se učestalije provode akcije identificiranja i sankcioniranja nepropisnog parkiranja na mjestima za vozila osoba s invaliditetom, pogotovo kada je riječ o zlouporabi i upotrebi tuđe parkirališne karte. Preporučuje se intenzivnije i dosljednije sankcioniranje tih prekršaja izricanjem novčanih kazni i premještanjem vozila koja su neovlašteno parkirana.

Darijo Jurišić

pravobranitelj za osobe s invaliditetom

Posebno je zabrinjavajuća spoznaja da osobe s invaliditetom koje zbog izostanka pravovremenog sankcioniranja prekršitelja same pokušaju upozoriti na nepropisno parkiranje budu često verbalno i gotovo fizički napadnute od prekršitelja.

Povod toj pravobraniteljevoj preporuci svakodnevno je suočavanje osoba s invaliditetom s nesavjesnim sudionicima u prometu koji nepropisno parkiraju svoja vozila na parkirališna mjesta obilježena za parkiranje vozila kojima se prevoze OSI.

Parkirana vozila u kojima nije propisano istaknuta europska parkirališna karta za osobe s invaliditetom, zlouporaba tuđe parkirališne karte i parkiranje na ta mjesta iako OSI nije u vozilu, parkiranje preblizu ili djelomično preko obilježenih parkirališnih mjesta bez ostavljanja dovoljnog razmaka potrebnog da OSI iziđe iz svog vozila učestali su prekršaji koji upućuju na još uvijek nedovoljnu razinu svijesti društva o važnosti pristupačnosti parkirališnih mjesta za OSI, stoji u preporuci. Navodi se i kako je posebno zabrinjavajuća spoznaja da osobe s invaliditetom koje zbog izostanka pravovremenog sankcioniranja prekršitelja same pokušaju upozoriti na nepropisno parkiranje, budu često verbalno i gotovo fizički napadnute od prekršitelja.

OSNOVNI PREDUVJETI

Pravobranitelj za osobe s invaliditetom Darijo Jurišić upozorava i da su pristupačnost i mobilnost osnovni preduvjeti za uključivanje tih osoba u život zajednice, a osiguranje pristupačnosti i mobilnosti obveza koja proizlazi iz međunarodnih dokumenata čiji je potpisnik i Hrvatska, kao i obveza koju propisuju nacionalni zakoni i propisi.

Također se navodi kako parkirališno mjesto koje je uređeno i obilježeno za vozila OSI nije povlastica besplatnog parkiranja, kako to mnogi pogrešno smatraju, nego mjera kojom se omogućuje da OSI može parkirati što bliže odredištu i neometano izići iz vozila i pristupiti nogostupu, odnosno mjera koja im omogućava kretanje, neovisno življenje i uključivanje u svakodnevni život zajednice. Pravobranitelj preporučuje da se u osmišljavanje i provedbu preventivnih i represivnih akcija uključe i predstavnici OSI jer smatra da se uz suradnju i zajedničko djelovanje svih aktera može pozitivno djelovati na svijest društva te utjecati na uklanjanje prepreka koje otežavaju svakodnevicu osoba s invaliditetom. Pravobranitelj apelira i na sve sudionike u prometu da poštuju propise koji se odnose na parkiranje na mjestima obilježenima za vozila OSI te podsjeća kako neovlašteno parkiranje na to mjesto, pa čak i ako je to samo pet minuta, znači onemogućavanje OSI ne samo da parkira nego i da iziđe iz vozila i obavi ono što osoba bez invaliditeta može obaviti i ako parkira na bilo koje drugo mjesto. 

OSIJEK- 24.06.2020., Područni ured Pravobranitelja za osobe s invaliditetom, akcija nadzora korištenja parkirališnih mjesta za osobe s invaliditetom prometne policije PU Osječko-baranjske.Foto: Andrea Ilakovac
Andrea Ilakovac