OSIJEK- 29.05.2020., lijeva obala Drave, Pjesacki most, Katakombe, maturanti slave kraj skolske godine 2019/2020, proslava, zabava..FotoAndrea Ilakovac
ANDREA ILAKOVAC
13.9.2024., 08:14
"I MOJ GLAS JE BITAN"

Nastavlja se DIP-ov projekt edukacije maturanata

Državno izborno povjerenstvo (DIP) i ove školske 2024./2025. godine nastavlja projekt „I moj glas je bitan“, odnosno edukaciju maturanata o izborima te o tome kako oni, kao budući mladi birači, mogu ostvariti svoje biračko pravo.

Kako će se u ovoj školskoj godini održati izbori za predsjednika Republike te lokalni izbori, naglasak edukacije je upravo na tim izborima, kažu u DIP-u i sve srednje škole upućuju da posjete njihovu mrežnu stranicu izbori.hr, gdje su objavljeni materijali vezani uz predmetnu edukaciju.

 Škole tako u nastavi mogu koristiti edukativni webinar, a učenici zatim svoje znanje mogu provjeriti u kvizu.

 DIP sudionike edukacije upućuje i da ispune kratku i anonimnu anketu, što će mu omogućiti da na osnovi mišljenja mladih birača po potrebi unaprijedi namijenjene im edukacije.

 Projekt „I moj glas je bitan“, DIP provodi uz suglasnost Ministarstva znanosti i obrazovanja.

 Edukacija maturanata trebala bi krenuti koncem rujna, a osim interesa učenika, odnosno škola, na učestalost edukacija utjecat će i pripreme DIP za predsjedničke i lokalne izbore, prvi bi se trebali održati koncem ove, a drugi na proljeće iduće godine, a to pred DIP, kao ključno izborno tijelo, stavlja brojne obveze.  

U prošloj školsko godini izbornu edukaciju prošlo oko 4100 maturanata

 Interesa za edukacije ne nedostaje, potvrđuje to i podatak da je u prošloj školskoj godini, u kojoj su edukacije započele u listopadu 2023., a završile u veljači ove godine, održano 98 edukacija na kojima je sudjelovalo gotovo 4100 učenika.

 Predstavnici DIP-a posjetili su 59 srednjih škola različitih usmjerenja u 28 gradova odnosno 20 županija i Gradu Zagrebu. Najveći je to broj edukacija i učenika od 2018., od kada se edukacije održavaju.

  Kako bi dobilo povratno mišljenje učenika o izborima odnosno o samoj edukaciji, DIP je sve učenike koji su sudjelovali na njoj zamolilo da ispune anonimnu anketu koja se nalazila na mrežnoj stranici DIP-a zajedno s ostalim informacijama namijenjenim mladim biračima.

 U školskoj godine 2023./2024. anketu je ispunilo 1600 ispitanika od kojih nešto više od 90 posto smatra da ih je edukacija upoznala sa osnovama izbornog sustava te o važnosti sudjelovanja na izborima. Velik broj ispitanika, njih više od 84 posto navelo je da namjerava glasovati na nadolazećim izborima, a njih čak 70 posto smatra da njihov glas može utjecati na rezultat izbora.

 Iako je broj ispitanika prošle školske godine bio znatno veći nego školske godine 2022./2023., kada je anketu ispunilo 714 ispitanika, navedeni rezultati gotovo su jednaki rezultatima istovrsne ankete te školske godine.