švicarski franak švicarac CHF
PIXABAY
13.9.2024., 09:30
potvrdio VRHOVNI SUD

Leasing u "švicarcu"? Možete do odštete

Osječka odvjetnica Sanja Mišević utrla je put i drugima, a neki su joj se već javili

Nakon što je početkom godine Udruga Franak objavila kako je prvi put u Hrvatskoj pravomoćno utvrđena ništetnost valutne klauzule CHF (švicarski franak) i isplata obeštećenja po potrošačkom ugovoru o operativnom leasingu, a ne po kreditu, sada je to potvrđeno i stajalištem Vrhovnog suda.

Sanja Mišević odvjetnica osijek

Sanja Mišević, odvjetnica

PRIVATNI ALBUM

Dodatna je zanimljivost tog slučaja da je tužitelja - čakovečkog psihijatra, doktora medicine Živka Miševića, u tom slučaju zastupala osječka odvjetnica Sanja Mišević, čiji je ured Mišević i Jarić već poznat po velikom broju sporova protiv bolnica diljem Hrvatske zbog nepravilnog obračuna plaća liječnika i drugog medicinskog osoblja zbog pogrešnog obračuna plaća. Mišević je 6. travnja 2021. tužio UniCredit Leasing Croatia radi utvrđenja ništetnosti valutne klauzule CHF u ugovoru o operativnom leasingu ugovorenom na iznos od 37.000 švicarskih franaka protuvrijednosti u kunama 1. srpnja 2008., što je tada iznosilo oko 23.000 eura.

Preplatio 8000 eura

Tom presudom najprije je na Općinskom sudu u Čakovcu, poslije i na Županijskom sudu u Zagrebu, utvrđena ništetnost valutne klauzule CHF, i to nevezano uz kolektivni postupak u slučaju Franak, jer UniCredit Leasing nije tužen u tom kolektivnom postupku. I ono najvažnije - utvrđeno je da je korisnik kredita preplatio obroke leasinga za ukupno 8000 eura, a na taj iznos idu i zatezne kamate, tako da je na kraju sve iznosilo ukupno 15.000 eura koje mu je UniCredit morao isplatiti. Naravno, i za sudske troškove tužitelju je isplaćeno još 2000 eura - ta je presuda davno izvršena jer ni odluka Vrhovnog suda nije odgađala izvršenje. "Moja je stranka taj svoj novac već potrošila", smije se odvjetnica Mišević.

“To je bila prva takva pravomoćna presuda za leasing u Hrvatskoj, a vidjeli ste da se i na kamate odnosio velik dio ukupnog iznosa. Prije nekoliko dana Vrhovni sud je odbio uopće odlučivati o traženoj reviziji - odbili su prijedlog za dopuštenje revizije, čime je pravno stajalište vezno uz ništetnost takvih ugovora 'zabetonirano'. Ako se netko dosad i bojao kako može izgubiti takav spor, sada tu više nema nikakve dvojbe, jer sada je i Vrhovni sud potvrdio naš pravni stav", rekla nam je odvjetnica Sanja Mišević.

Ono što ističe je kako je važno da građani budu informirani. Zastara za tužbe po ovoj pravnoj osnovi kod ništetne valutne klauzule protiv leasing kuća nije niti počela teći, i građani koji imaju potrošačke ugovore o leasingu s ništetnom valutnom klauzulom, mogu i sada tužiti za odštetu, ponavlja odvjetnica Mišević ono što je već isticala početkom godine, nakon odluke Županijskog suda. Kaže da joj se nakon objavljenih tekstova o presudama Općinskog i Županijskog suda u međuvremenu javilo još desetak osoba koje su imale slične slučajeve. Ono što je o tome objavljeno u medijima ohrabrilo je ljude da tuže - jer tek kada se utvrdi da je ništetan taj ugovor, zastara počinje teći.

Sanja Mišević

odvjetnica

Zastara za tužbe po ovoj pravnoj osnovi kod ništetne valutne klauzule protiv leasing kuća nije niti počela teći, i građani koji imaju potrošačke ugovore o leasingu s ništetnom valutnom klauzulom, mogu i sada tužiti za odštetu.

Važna presuda

Na naš upit koliko bi otprilike moglo biti takvih slučajeva s leasingom vezanim uz CHF, ni ona nema točnu predstavu. Naime, oštećene stranke, kao ni drugi odvjetnici, nisu se lako odlučivali na takve tužbe jer kolektivna presuda vezano uz ugovore u švicarskom franku nije obuhvatila i leasing kuće. Stoga je potencijalni rizik od upuštanje u takav spor bio veći jer su morali dokazivati i sve ono što je kolektivnom presudom za švicarski franak već bilo utvrđeno. No još u siječnju je odvjetnica Mišević rekla ono najvažnije: "Gdje bismo bili kada bismo tužili samo u predmetima za koje već imamo gotovo rješenje."

Također kaže kako je tu bio važan i u najmanju ruku čudan odnos tužene leasing kuće prema klijentu, tj. to što je u tom slučaju potrošački ugovor o operativnom leasingu tužitelju predao prodavač u autokući, što znači da tužitelj uopće nije bio u kontaktu s predstavnikom te leasing kuće, vezano uz sklapanje ugovora. Na to se osvrnula i u postupku, rekavši kako je ponašanje tuženika bilo "isto kao da liječnik svom pacijentu pošalje dijagnozu i terapiju po portiru bolnice, a da njega koji im je to dužan objasniti – pacijenti i ne vide".

Zbog svega toga što se tu dogodilo, ta je presuda prema njezinim riječima vrlo važna i sada postoji sudska praksa koja utire put i drugima koji su u sličnoj situaciji s ugovorima o leasingu, koji - nisu u zastari. n