ustupljena
12.9.2024., 20:09
LEGISLATIVNI, POMORSKI, EKONOMSKI ASPEKT

Udžbenik o nautičkom turizmu Hrvatske dobio i drugo, dopunjeno, izdanje

Prošlo je devet godina od prvog izdanja interuniverzitetskog udžbenika "Nautički turizam Hrvatske", pa je bilo potrebno napraviti novi, jer se od 2015. mnogo toga dogodilo u hrvatskom turizmu, posebno u nautičkom. Naime, prije devet godina urednik i autor, profesor Tihomir Luković, okupio je 15 hrvatskih znanstvenika nautičkog turizma, te su zajedno oblikovali prvo izdanje, a ove je godine objavljeno i njegovo drugo izdanje. Novo, dopunjeno i promijenjeno, izdanje udžbenika "Nautički turizam Hrvatske" pod uredništvom Tihomira Lukovića postavilo se kao zadatak za 25 hrvatskih znanstvenika iz područja nautičkog turizma, s naglaskom na legislativnom, pomorskom i ekonomskom aspektu.

Kako ističe profesor Luković, malo je djelatnosti kojima se Hrvatska može pohvaliti izvan svojih granica, ali nautički turizam jedna je od tih rijetkih turističkih selektivnih vrsta. Istraživanja koja su prikazana u ovoj knjizi dokazuju visoku kvalitetu sve tri podvrste nautičkog turizma, luke nautičkog turizma, čarter i cruising. Svakako, osim na hrvatskom Jadranu, iako skromno, nautički turizam razvija se i na rijekama i jezerima, pa je i to područje obuhvaćeno ovom knjigom. Ono što je posebno važno jest da, ne samo na Mediteranu nego i u Europi, nautički turizam Hrvatske zaslužuje sve pohvale i pažnju.

Ističe se izvrsna suradnja brojnih hrvatskih sveučilišta i fakulteta u ovom projektu, koji je okupio vrhunske hrvatske znanstvenike nautičkog turizma iz Opatije, Rijeke, Splita, Dubrovnika, Zagreba, Osijeka i Varaždina. Suradnja tako široke grupe znanstvenika i istraživača nastavila se i nakon objavljivanja ove dvije knjige, posebno u smislu suradnje sa znanstvenicima iz Engleske, Njemačke, pribaltičkih država, kao i Poljske. Ova knjiga inicirala je također nove knjige o nautičkom turizmu, primjerice o menadžmentu u nautičkom turizmu, što opet izlazi na tržište u hrvatskoj i engleskoj verziji. Novo, drugo, dopunjeno i promijenjeno, izdanje udžbenika "Nautički turizam Hrvatske" urednika Tihomira Lukovića i 25 koautora ima i humanitarnu dimenziju jer su njegovi autori jednoglasno odlučili osobne honorare od knjige usmjeriti Zakladi sv. Dominika Savia. Njezina svrha je pomaganje djeci bez roditelja, djeci samohranih roditelja, obitelji s više djece, mladima koji nakon punoljetnosti napuštaju Caritasov ili druge udomiteljske ustanove te redovitim studentima slabijeg imovinskog stanja.

Podsjetimo i da se u Osijeku u petak, 13. rujna, održava II. Panona Tour, Forum o nautičkom turizmu na kontinentu. Mjesto održavanja je Ekonomski fakultet, a skup počinje u 12 sati.