Osijek.25.03.2020. Zbog pojavljivanja sve veceg broja zarazenih Korona virusom u Osijeku ministar zdravrstva Vili Beros posjetio je osjecki KBCNa fotografiji: Vili BerosFoto:Marko Mrkonjic
MARKO MRKONJIĆ
12.9.2024., 16:35
VAŽAN KORAK ZA STRUKU

Novi zakon o logopediji želi pružiti kvalitetniju uslugu

Ministarstvo zdravstva u ponedjeljak je u proces javnog savjetovanja uputilo Nacrt prijedloga Zakona o logopedskoj djelatnosti, a ministar Vili Beroš u četvrtak je tim povodom istaknuo da je taj zakon važan korak u unapređenju kvalitete i dostupnosti logopedskih usluga u Hrvatskoj. 

Ministarstvo u priopćenju navodi da će predloženi zakon osigurati visoke standarde u pružanju logopedske skrbi te urediti izdavanje odobrenja za samostalan rad, dužnosti i odgovornosti magistara logopedije, kao i stručni nadzor nad njihovim radom, čime će se značajno poboljšati kontrola nad pružateljima logopedskih usluga, kao i bolji, sigurniji i pristupačniji sustav podrške svim pacijentima kojima je logopedska usluga potrebna.

Beroš je poručio da se cjelovitim uređenjem logopedske djelatnosti poboljšava nadzor nad pružanjem logopedskih usluga uz maksimalnu zaštitu populacije kojoj je navedena stručna pomoć nužna. "Vlada i Ministarstvo zdravstva prepoznali su potrebe i izazove s kojima se susreću korisnici logopedskih usluga, posebice naša djeca te smo odlučno djelovali i sustavno radili u smjeru donošenja ovoga Zakona", istaknuo je.

Dodao je kako su pri tome surađivali sa stručnjacima, nastavnicima studijskog smjera logopedije na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i Sveučilišta u Rijeci te Hrvatskim logopedskim društvom.

"Ovaj važan iskorak nosi i određenu simboliku jer se dogodio u danima kada se školarci vraćaju u svoje klupe, a poznato je da je sve veći broj školske djece kod kojih dolazi do tzv. specifičnih teškoća učenja čiji se uzroci uglavnom pronalaze u poremećajima komunikacije, jezika i govora", istaknuo je.

Svako 14. dijete u školi ima razvojni jezični poremećaj, a Beroš je naveo kako je za prevenciju potrebno pravodobno djelovanje u vidu razvoja komunikacijskih, jezičnih i govornih vještina.

"Statistike nam neumoljivo pokazuju da je i sve veći broj različitih poremećaja u ranoj dječjoj dobi te poremećaja koji prate starenje, a osim na komunikacijskom, jezičnom i govornom području javljaju se i na području gutanja i hranjenja te zahtijevaju stručnu logopedsku intervenciju", pojasnio je ministar.

Dodao je kako se tim zakonom "otvaraju vrata" ne samo kontroliranom razvoju logopedske struke u Hrvatskoj, već i djeci, njihovim roditeljima i odraslim osobama koje trebaju logopedsku intervenciju prema dostupnijoj i kvalitetnoj logopedskoj usluzi.

Ministarstvo je u priopćenju istaknulo i da je Zakonom o zdravstvenoj zaštiti logopedska djelatnost omogućena i na primarnoj razini zdravstvene zaštite, a nova Mreža javne zdravstvene službe po prvi puta je donijela mogućnost ugovaranja logopeda u domovima zdravlja u kojima će se navedena usluga ostvarivati bez uputnice.