osijek, 8 srpnja 2024, 10,00 sati, županijska 4, sjednica gradskog vijeća, novinar tomislav prusinasnimio zdenko pušić
Zdenko Pušić
11.9.2024., 20:39
POSLJEDICE RASKOLA U DOMOVINSKOM POKRETU

Osječko Gradsko vijeće s vijećnikom manje?!

Za idući tjedan, vjerojatno četvrtak, 19. rujna, sazvana je sjednica Gradskog vijeća Osijeka i tada će biti poznato hoće li to predstavničko tijelo do kraja mandata, a to je proljeće iduće godine, i dalje imati 31 vijećnika ili će ipak biti jedan vijećnik manje. Naime, u Osijeku se događa situacija slična onoj u Hrvatskom saboru, u kojemu zbog ostavke Mislava Kolakušića i odluke njegova zamjenika Dražana Dizdara da ne ide u saborske klupe, a kako su jedini članovi stranke Pravo i pravda koji su bili na listi na parlamentarnim izborima, ne postoji mogućnost da ih netko zamijeni. Nešto slično moglo bi se dogoditi i u Osijeku.

Gradski vijećnik iz redova Domovinskog pokreta Tomislav Bilandžić imenovan je za državnog tajnika u Ministarstvu unutarnjih poslova. Nespojiva je to dužnost s onom vijećničkom, pa će on mandat u Gradskom vijeću napustiti. No kako se nakon njegova imenovanja dogodio i raskol u Domovinskom pokretu, pri čemu je većina osječkog članstva napustila tu stranku, pokazalo se kako nema tko popuniti njegovo mjesto. Naime, kao zamjena se može pojaviti samo kandidat koji je bio na izbornoj listi, ali iz iste stranke. "Ono što je u ovom trenutku izvjesno jest da će Domovinski pokret ostati bez svog kluba, koji je imao četiri člana", kažu nam naši izvori o situaciji u Osijeku. Naime, dosadašnji članovi DP-a Antonio Sobol i Petar Kopunović-Legetin nastavit će djelovati kao nezavisni, tako da je Jesenka Ricl jedina ostala u redovima DP-a. Premalo da bi stranka imala svoj klub.

Vijećnice DP-a Nikolina Tomić, Tamara Palčić i Snježana Žilavi te vd gradonačelnika Ilija Nikolić
Vijećnici napustili stranku

Raskol Domovinskog pokreta i u Slatini

Je li moguća situacija da Gradsko vijeće umjesto 31 ima 30 vijećnika? Zanimljiva situacija, kažu nam u gradskoj upravi, no zakon ju ne prepoznaje, pa tako ne nudi ni pravnog lijeka. "Informacija koja je do nas došla iz redova Domovinskog pokreta jest kako u ovom trenutku ne bi imenovali zamjenu za prazno mjesto", poručuju iz Ureda Grada.

Ova situacija ni u kojem slučaju neće imati šireg utjecaja na donošenje odluka, jer DP je bio u oporbi, dakle pozicija HDZ-a i partnera u Gradskom vijeću nije ni najmanje ugrožena. Otvara se naposljetku i pitanje stranačkih financija - u prošloj godini za rad četiriju vijećnika iz gradskog je proračuna DP-u isplaćeno 3200 eura. Sada će to spasti na četvrtinu tog iznosa.