novosti...borovo...02.05.2020.29. obljetnica pogibije 12. redarstvenika u borovu; polozeni cvijece i svijece kod spomen obiljezja; na fotki - stevo culej; foto Gordan Panić
GORDAN PANIĆ
11.9.2024., 17:29
DVOJEZIČNE PLOČE

Culej oslobođen optužbi za počinjeno nasilje u Vukovaru

Bivši saborski zastupnik, predsjednik Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata, Stevo Culej u srijedu je nepravomoćno oslobođen na vukovarskom Županijskom sudu zbog poticanja nasilja na prosvjedu u rujnu 2013. u Vukovaru nakon postavljanja dvopismenih ploča na državne institucije.

U izjavi novinarima, Culej je rekao da on nije razbio ni jednu ploču kao i da nikoga nije poticao na nasilje nego da je samo pozvao okupljene građane, branitelje i stradalnike da odu do mjesta gdje su postavljene ploče.

Podsjetio je kako je i prije dvije godine, također radi nedostatka dokaza, bio oslobođen istovjetnih optužbi te da se to ponovilo i sada.

Početkom rujna 2013. godine vlada, na čijem je čelu bio današnji predsjednik Republike Zoran Milanović, postavljanjem dvopismenih ploča na latinici i ćirilici na zgrade državnih ustanova i institucija započela je primjenu Zakona o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj.

Uslijedili su prosvjedi dijela vukovarskih branitelja i ratnih stradalnika, a u naguravanju s prosvjednicima nekoliko je policajaca lakše ozlijeđeno.

Do sada je radi razbijanja dvopismenih ploča u Vukovaru, koje su razbijane u nekoliko desetaka slučajeva, osuđeno više od 20 osoba na uvjetne zatvorske kazne.