Zagreb, 10.09.2024. - Konferencija za medije povodom provedenih multiorganskih transplantacija u zagrebačkom KBC-u.foto HINA/ Edvard ŠUŠAK/ es
HINA/ Edvard ŠUŠAK/ es
10.9.2024., 19:36
POTHVAT U KBC-u ZAGREB

Transplantacija srca i bubrega prvi put u isto vrijeme

Prošle je godine u Hrvatskoj provedeno 48 transplantacija srca, ili 12 na milijun stanovnika

Transplantacijski timovi KBC-a Zagreb u dva su tjedna uspješno obavili 14 transplantacija organa, od toga čak tri multiorganske. Jednom su pacijentu istodobno transplantirani srce i jetra, drugome jetra i bubreg, a prvi put u Hrvatskoj trećem je pacijentu istodobno učinjena transplantacija srca i bubrega.

Riječ je o najsloženijim zahvatima u medicini, koje Hrvatska uspješno provodi u okviru svog transplantacijskog programa. Tako je prošle godine u Hrvatskoj provedeno 48 transplantacija srca, ili 12 na milijun stanovnika, a stopa transplantacija srca u Njemačkoj, na primjer, iznosi 3,5 na milijun stanovnika, rečeno je na konferencji za novinare održanoj na Rebru u povodu uspješno obavljenih transplantacijskih zahvata. Do 2022. godine u Europi je napravljeno samo 20 simultanih transplantacija srca i jetre, od toga čak dvije u KBC-u Zagreb.

“Ponosni smo na naše transplantacijske timove jer je za ovako opsežan program u dva tjedna trebao izrazito visok stupanj organizacije, požrtvovnosti, entuzijazma svih koji sudjeluju u programu transplantacije solidnih organa. Ovakav se pothvat može provesti samo u visokorazvijenim institucijama", poručio je Ante Ćorušić, ravnatelj KBC-a Zagreb. Rijetko se koja bolnica, dodao je, može pohvaliti da je u tako kratkom vremenu napravila tri multiorganske transplantacije, pogotovo jer su se u isto vrijeme radile i monoorganske transplantacije, što je zahtijevalo dodatnu kooperativnost transplantacijskih timova. Uspjeh koji su postigli transplantacijski timovi KBC-a Zagreb vrijedan je ne samo na razini Hrvatske nego i u okviru Eurotransplanta, čija smo članica. Svi pacijenti koji su transplantirani u ova dva tjedna bili su na listi Eurotransplanta, ističe Ćorušić.

ČETIRI TIMA, STOTINJAK DJELATNIKA

Kod multiorganskih transplantacija istodobno rade četiri tima i stotinjak djelatnika, što je logistički velik izazov, rekao je predstojnik Klinike za kardijalnu kirurgiju Hrvoje Gašparović. U istodobnoj transplantaciji prvo se presađuje srce, zbog hemodinamičke stabilnosti pacijenta, a onda drugi organ. Posebno je zahtjevno, ističe, presađivanje srca i jetre, jer se to radi istodobno, a kod transplantacije srca i bubrega moguće je prvo stabilizirati pacijenta nakon transplantacije srca pa onda presaditi bubreg. Takve operacije traju i po deset sati, pa je tako kirurški tim za transplantaciju srca i bubrega u operacijsku salu ušao u 22 sata, a izišao u 5.30 idućeg jutra.

Kako se dio transplantacija odvijao u posljednjem tjednu kolovoza, dio djelatnika prekinuo je svoj godišnji odmor. Svi pacijenti su stabilno i dobro se oporavljaju, ističu u KBC-u. Riječ je o odraslim pacijentima srednje dobi kojima ovo presađivanje organa znači život.

Za prvu simultanu transplantaciju srca i bubrega na Rebru su se pripremali duže vrijeme, a sada su se napokon poklopile povoljne okolnosti, što je omogućilo njezinu realizaciju. “Našli smo prikladnog bolesnika, timovi su se dogovorili oko indikacije, a imali smo sreću da se našao i donor”, kazao je Davor Miličić, predstojnik Klinike za bolesti srca i krvnih žila i voditelj transplantacijskog tima za srce. Za uspješnu je transplantaciju, dodao je, bila potrebna vrlo složena koordinacija te tehnološka izvedba kardiokirurga i urologa. n