Zagreb, 20.08.2024. - Kratke izjave Dubravke Šuice i Gordana Grlića Radmana nakon 2. sjednice Odbora za europske poslove Hrvatskog sabora.Na fotografiji Dubravka Šuica.foto HINA/ Edvard ŠUŠAK/ es
HINA
10.9.2024., 08:05
PODJELA RESORA U EUROPSKOJ KOMISIJI

Šuici demografija i pravosuđe?

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u utorak će priopćiti koji će kandidati za povjerenika biti na čelu kojeg resora u svojevrsnoj europskoj vladi koju će ona voditi sljedećih pet godina. Kako javlja portal Politico, koji ima dobre izvore u briselskoj administraciji, Dubravka Šuica mogla bi dobiti resor demografije i pravosuđa. "Hrvatska povjerenica, koja dolazi iz Europske pučke stranke, kojoj pripada i von der Leyen, smatra se stabilnom i pouzdanom povjerenicom. Povjerenici koji su bili članovi prethodnog sastava Europske komisije tradicionalno mijenjaju resore, ali Šuica želi nastaviti raditi na demografskim temama. Njezin trenutačni portfelj za demokraciju i demografiju trebao bi biti proširen tijekom drugog mandata von der Leyen, a Šuičino ime spominjalo se oko nekoliko resora, uključujući resor koji se bavi Mediteranom, ali bi joj se također mogla dati prilika da se nosi s teškom europskom temom vezanom uz vladavinu prava i pitanjima povezanim s tom temom", piše portal Politico. Prošlog tjedna u medije je procurilo nekoliko popisa s raspodjelom resora. Prema jednom od tih popisa, Šuica je bila kandidatkinja za jedno od tri druga područja - socijalna pitanja, zdravstvo ili stanovanje.

DRAGHI PREDLOŽIO UKIDANJE VETA

Nekadašnji čelnik Europske središnje banke (ECB) Mario Draghi podnio je u ponedjeljak izvješće o konkurentnosti EU-a, u kojem, između ostaloga, predlaže i ukidanje veta u odlučivanju EU-a o temama kao što su vanjska politika, sigurnosna politika i proračun. To je jedna od rijetkih vanjskopolitičkih tema oko koji se slažu premijer Andrej Plenković i predsjednik RH Zoran Milanović. Obojica su protiv ukidanja veta. S druge pak strane takvu su soluciju u neobveznom glasovanju u Europskom parlamentu podržali zastupnici SDP-a.

Nakon što von der Leyen objavi čelnike resora, sredinom listopada počet će saslušanja kandidata pred nadležnim odborima Europskog parlamenta. Predsjednica EK će u utorak na sastanku takozvane konferencije predsjednika, koju čine predsjednica Parlamenta i šefovi zastupničkih klubova, predstaviti prijedlog sastava EK i raspodjelu resora. Nakon toga će Vijeće EU-a, koje predstavlja države članice, službeno usvojiti popis kandidata za povjerenike. Taj prijedlog Vijeće prosljeđuje Europskom parlamentu. Nakon toga parlamentarni Odbor za pravne poslove analizira izjave o financijskm interesima kandidata za povjerenike i ocjenjuje postoji li sukob interesa. Potom počinje proces saslušanja predloženih povjerenika pred odborima Europskog parlamenta nadležnima za resor koji su dobili. Po završetku procesa saslušanja cijelu Komisiju treba potvrditi Europski parlament, u najboljem slučaju na plenarnoj sjednici krajem listopada ili, vjerojatnije, u studenome. Slijedom toga, nova Europska komisija mogla bi preuzeti dužnost 1. studenoga ili, vjerojatnije, tek 1. prosinca.