Zagreb, 10.09.2024 - Predstavljanje kandidature predstavnice Možemo!, Ivane Kekin, za kandidatkinju stranke na predstojećim izborima za predsjednicu Republike Hrvatske. Na fotografiji Sandra Benčić, Ivana Kekin, Tomislav Tomašević.foto HINA/ Denis CERIĆ /dc
HINA/ Denis CERIĆ /dc
10.9.2024., 19:27
KANDIDATKINJA STRANKE MOŽEMO ZA PREDSJEDNICU RH

Kekin: Za dijalog o socijalnoj državi

Kandidatkinja stranke Možemo na predsjedničkim izborima Ivana Kekin poručila je u utorak da će biti predsjednica koja progovara o ustavnim vrijednostima socijalne države te da će zastupati vrijednosti zelene ljevice. “U Ustavu piše da je Hrvatska socijalna država jednakih građana i prema mom mišljenju dosadašnji predsjednici nisu se dovoljno posvećivali toj temeljnoj vrijednosti”, kazala je Kekin na konferenciji za novinare.

Članstvo stranke Možemo u procesu unutarstranačkog predizbora u ponedjeljak navečer glasalo je za Kekin kao predsjedničku kandidatkinju. Kekin je poručila da će biti predsjednica koja će otvoriti dijalog s građanima o tome što je socijalna država i kakva nam država treba u 21. stoljeću, kuda smo krenuli i zašto smo se toliko udaljili od temelja za koje smo se dogovorili da su nam važne. “Bit ću predsjednica koja progovara o ustavnim vrijednostima socijalne države i općega dobra”, istaknula je. Dodala je da su vanjska politika, sigurnosna pitanja i obrana apsolutno važni, ali i da predsjednik Republike mora štititi Ustav u cjelini. “Predsjednik je tu da da postavi pitanje što je to socijalna država, kako ćemo postići jednakost naših građana, socijalnu, pravnu, ekonomsku jednakost, da se suprotstavi politikama koje te nejednakosti produbljuju, da se suprotstavi čerupanju zajedničkih resursa i zanemarivanju javnog i općeg interesa”, poručila je. Smatra da predsjednik Republike ima snagu i alate da pitanja što je javni interes digne na najvišu političku razinu.

Na upit novinara o mogućoj suradnji s aktualnim premijerom Kekin je kazala da će inzistirati na pitanjima od javnog interesa, i to upravo onda kada to HDZ-u ne odgovara. “Ako će on biti u stanju pristati na dijalog, onda ćemo moći razgovarati”, izjavila je.