Jastrebarsko, 10.09.2024 - Diplomatska berba koju organizira predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović u vinogradu obitelji Braje. Na slici predsjednik Milanović porezao se škarama tijekom berbe.foto HINA/ Damir SENČAR/ ds
foto HINA/ Damir SENČAR/ ds
10.9.2024., 19:18
DIPLOMATska berba

Berba ranije nego ikad

Predsjednik Republike Zoran Milanović organizirao je diplomatsku berbu - susret sa stranim veleposlanicima akreditiranima u Hrvatskoj, koji se na Plešivici susreću devetu godinu zaredom. Domaćin Robert Braje i predsjednik Milanović komentirali su istu stvar - da je berba počela ranije nego ikad prije, što je očito povezano sa sve toplijim ljetima.
U borbi za drugi mandat na Pantovčaku Milanović je i “prokrvario” - režući grožđe, porezao se, pa je na kraju malog incidenta komentirao kako je druženje bilo “za prste polizati”. Ipak, dobio je flaster, pa je incident brzo i lako riješen, a općenito njegovo je druženje s diplomatima proteklo uglavnom u neobveznom i vedrom tonu, bez puno politike. Novinari su predsjednika Milanovića pitali koje vino više voli, crno, bijelo ili - plešivičko, kako se to nekad govorilo, prije nego što su tamošnji vinari pokrenuli modernizirano poslovanje i uvrstili se među uspješnije u Hrvatskoj. Naravno, Milanovićev je odgovor bio očekivan: “Volim sve. Dan prije bio sam u Bujama, tamo smo pili malvaziju, a sad ćemo probati rizling”, rekao je.
Španjolski veleposlanik Juan González-Barba Pera rekao je da je berba odlična prilika za neformalno okupljanje, te je pohvalio hrvatska vina kazavši da su kvalitetom jednaka španjolskima, no da njegova zemlja ima puno veću proizvodnju, zbog čega su i njezina vina poznatija u svijetu. Francuski veleposlanik Fabien Fieschi kazao je da su došli i raditi, ne samo uživati, dodavši kako su ovakve neformalne okolnosti jako dobre za promicanje prijateljstva i kulture. “Dijelimo kulturu vina i dobre hrane, mi Francuzi i vi Hrvati”, rekao je Fieschi. Veleposlanica SAD-a Nathalie Rayes poklonila je Milanoviću američko vino.
Predsjedniku su lokalni vinari, koji su se također okupili na berbi, i zapjevali, a i objasnili kako je proizvodnja grožđa, odnosno vina, na Plešivici tako duga tradicija da su zapravi svi potekli iz iste zadruge, i međusobno si pomažu.