Marija Bistrica, 08.09.2024. - Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman u nedjelju je u Mariji Bistrici poručio da hrvatski predsjednik Zoran Milanović, koji je dan ranije rekao da premijer Andrej Plenković tek sad progovara o neravnopravnosti Hrvata u BiH, nije ništa učinio da poboljša stanje Hrvata u BiH. Na fotografiji Gordan Grlić Radman. foto HINA/ Siniša KALAJDŽIJA/ tm
Hina
8.9.2024., 21:10
ODGOVOR GRLIĆA RADMANA PREDSJEDNIKU REPUBLIKE:

Zoran Milanović nije učinio ništa za boljitak Hrvata u BiH

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman u nedjelju je u Mariji Bistrici poručio da hrvatski predsjednik Zoran Milanović, koji je dan prije rekao da premijer Andrej Plenković tek sad progovara o neravnopravnosti Hrvata u BiH, nije ništa učinio da poboljša stanje Hrvata u BiH.
Grlić Radman je, u povodu napada sarajevskih medija nakon premijerova intervjua u kojemu se osvrnuo na presude Europskog suda za ljudska prava, potvrdio da se Plenković zauzima za provedbu presude ESLJP-a kojom se inzistira na poštovanju prava svih građana u BiH, ali i Ustavnoga suda Bosne i Hercegovine, kojom se jamče i prava bosanskohercegovačkih Hrvata. "Predsjednik se dosađuje, on zapravo nema tema, onda jednostavno komentira sve što mu padne na pamet. Javlja se iz raznih mjesta u Hrvatskoj, djeluje kao neki putujući cirkus koji stvara osjećaj da ima monopol na sve teme", rekao je Grlić Radman, dodavši da se radi o "jednoj velikoj prijevari na Pantovčaku" i o "obmanjivaču javnosti".
Istaknuo je da je Vlada na čelu s Andrejom Plenkovićem uložila najveći napor i uspjela se boriti i izboriti za prava i bolji položaj hrvatskog naroda u BiH, za njezinu vanjskopolitičku afirmaciju i uskoro otvaranje pristupnih pregovora s Europskom unijom. Kazao je da je upravo Zoran Milanović bio taj koji je u recentnoj prošlosti "vrlo lošim riječima kvalificirao Hrvate u BiH, gotovo ih je ignorirao, na neki način i ponižavao". "U vrijeme njegove vlade podržavao je Željka Komšića, iz njegove vlade su išle poruke da je Hrvatska izvela agresiju na BiH. Prema tome, kako može takav čovjek govoriti o dosljednosti, o vjerodostojnosti?" kazao je ministar. "Predsjednik Milanović nije ništa učinio da se stanje u BiH poboljša, dapače, radio je sve suprotno Vladinoj politici", smatra Grlić Radman.

“KONAČNO JE POPIO TABLETU ZA HRABROST”

Predsjednik Zoran Milanović je u subotu rekao da se on i premijer moraju dogovoriti kako pomoći Hrvatima u BiH da im se vrate elementarna prava, jer političko Sarajevo i njegove sponzore, Ured visokog predstavnika i SAD, to ne zanima. Milanović je komentirao Plenkovićev posjet BiH, te ustvrdio da je “konačno popio tabletu za hrabrost”, te je, čim je progovorio o neravnopravnosti Hrvata, dobio istu reakciju kao i on.


Dodao je da je Milanović cijeli svoj rad i svoja, kako je pojasnio, vrlo škrta i slaba postignuća razgovora sa stranim dužnosnicima podredio svojem interesu. Potom je kazao kako Milanović nikako ne predstavlja Hrvatsku u inozemstvu, te da se na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda 2021. godine odbio sastati s glavnim tajnikom UN-a Antoniom Guterresom.
S druge strane, Radman je istaknuo vanjskopolitičke napore i aktivnost premijera. "Odlazak premijera Plenkovića u Sarajevo i Mostar bio je posjet jednog državnika koji se najviše zalagao za BiH u europskoj obitelji, i njegove su izjave krivo interpretirane", istaknuo je Grlić Radman i dodao da su ih krivo interpretirali oni kojima "nije stalo do sigurnosti i stabilnosti BiH". "Predsjednik Vlade Andrej Plenković rekao je da podržava implementaciju svih odluka Europskog suda, ali i svih presuda Ustavnog suda, prije svega u slučaju Ljubić, koji jamči, garantira jednakopravnost svih naroda, a onda naravno i bosanskohercegovačkih Hrvata", poručio je ministar.