primorac modi indija rujan 2024
USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
8.9.2024., 21:02
PREDSJEDNIČKI KANDIDAT U NEW DELHIJU

Primorac i Modi o jačanju suradnje Hrvatske i Indije

Dragan Primorac, nezavisni kandidat za predsjednika RH kojega podupire HDZ, u New Delhiju se susreo s premijerom Indije Narendrom Modijem. Razgovarali su o intenziviranju suradnje dviju zemalja u području gospodarstva, znanosti i obrazovanja.

Naglasak je stavljen na suradnju u području inovacija i tehnologija, posebice u području biotehnologija i personalizirane medicine, u kojima je Primorčev tim sa suradnicima iz SAD-a, Italije i Izraela napravio pionirske iskorake u nizu područja. Modi je prisegnuo treći put na dužnost predsjednika vlade u lipnju ove godine, što je u Indiji do sada uspjelo samo prvom premijeru Jawaharlalu Nehruu. O njegovu osobnom, kao i golemom globalnom, utjecaju Indije najbolje govori to što je 2023., tijekom predsjedanja G20, pokrenuo promjenu dizajna globalnog političkog i financijskog upravljanja, posebice Vijeća sigurnosti UN-a, Međunarodnog monetarnog fonda itd. Kako ističe Modi, "model globalnog upravljanja star osam desetljeća treba polako mijenjati".

primorac modi indija rujan 2024
USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Na samitu čelnika G20 održanome u New Delhiju u rujnu 2023., na njegovo traženje, donesene su odluke o primanju Afričke unije kao stalnog člana G20, osnivanju Globalnog saveza za biogoriva (GBA) i stvaranju gospodarskog koridora između Indije, Bliskog istoka i Europe (IMEC). Posebno važan iskorak Indija je napravila u suradnji sa SAD-om, gdje se razvija globalno i strateško partnerstvo u području tehnologija, posebice u obrambenoj suradnji, pa je usvojen i Plan obrambene industrijske suradnje te potpisan sporazum tvrtki General Electric i Hindustan Aeronautics Limited. I države članice EU-a ističu snažnu potrebu jačanja angažmana s Indijom radi postupnog približavanja Indije pozicijama EU-a. Na tom su tragu Indija i EU dogovorili jačanje suradnje u području trgovine, klime, digitalne tehnologije i ljudskih veza. Posebnu važnost ima dogovor o osnivanju zajedničkog Vijeća za trgovinu i tehnologiju te nastavak pregovora o Sporazumu o slobodnoj trgovini EU-a i Indije.

Hrvatska i Indija imaju niz potpisanih memoranduma o suradnji - u kulturi, obrazovanju i znanosti te u obrani, navodi se u priopćenju o Primorčevu boravku u Indiji.