Zagreb, 06.09.2024. - Skup na kojem je predstavljen pilot-projekt uvođenja kućnih doza naloksona. Osim pilot-projekta i edukacijskog materijala za primjenu lijeka Nyxoida, predstavilo se i klinička iskustva primjene naloksona te postupci pružanja prve pomoći u slučaju predoziranja. Na fotografiji Željko Petković,Krunoslav Capak.foto HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ abu
Hina
6.9.2024., 20:19
PILOT-PROJEKT UPORABE NALOKSONA

Kućna primjena lijeka za predoziranje

U Hrvatskoj gotovo sto ovisnika godišnje umre od predoziranja, stoga je Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) započeo provedbu pilot-projekta uvođenja kućnih doza naloksona, nazalnog spreja za hitno liječenje predoziranja, a s ciljem smanjenja smrti ovisnika. Nalokson je do sada upotrebljavalo samo zdravstveno osoblje. Uvođenjem kućnih doza naloksona, u obliku nazalnog spreja Nyxoida, moći će ga upotrijebiti i osobe koje se nađu u blizini ovisnika i tako spriječiti smrt od predoziranja, rečeno je u petak na skupu o edukaciji o primjeni naloksona, u organizaciji HZJZ-a. Skup je otvorio ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak istaknuvši da svjedočimo porastu korištenja droga, s čime je povezan i porast smrtnosti od predoziranja. U 2022. u Hrvatskoj su registrirane 124 hospitalizacije zbog predoziranja i korištenja opijata.
Projekt će se ove godine provoditi u dvije faze - u zdravstvenom sustavu u okviru službi za zaštitu mentalnog zdravlja i prevencije ovisnosti županijskih zavoda za javno zdravstvo te u zatvorima i kaznionicama. Iduće godine provodit će se u okviru udruga i terapijskih zajednica.