Zagreb, 06.09.2024. - Ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić, ministar zdravstva Vili Beroš, državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Tomislav Dulibić, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje projekata Europske unije Dragan Jelić te ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba-Bujević potpisali su dva ugovora ukupno vrijedna 26.5 milijuna eura za hitnu medicinsku službu u Hrvatskoj.foto HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ abu
Hina
6.9.2024., 20:37
UNAPRJEĐENJE HITNE MEDICINSKE SLUŽBE

Helikopteri i 80 novih vozila za hitnu pomoć

Ministri regionalnog razvoja i fondova EU te zdravstva Šime Erlić i Vili Beroš, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje projekata EU (SAFU) Dragan Jelić i ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba-Bujević potpisali su dva ugovora vrijedna 26,5 milijuna eura za unaprjeđenje hitne medicinske službe. "Šaljemo znak da Vlada doista unaprjeđuje zdravstveni sustav i jača dostupnost i kvalitetu zdravstvene zaštite", poručio je Beroš. Prvi ugovor odnosi se na hitnu helikoptersku medicinsku službu i vrijedan je 11,75 milijuna eura, a drugi u vrijednosti od 14,7 milijuna eura je za nabavu 80 novih, posve opremljenih cestovnih medicinskih vozila, namijenjenih županijskim timovima hitne službe. Radi se o nepovratnim sredstvima iz EU fondova s rokom provedbe od 30 mjeseci. "Hitna medicinska služba iznimno je važna jer je prva kada ljudima treba pružiti pomoć. Tu smo promijenili mrežu hitne medicinske djelatnosti, uveli smo flotu sa šest brzih brodica, a u budućnosti i novih pet, te implementirali hitnu helikoptersku službu", podsjeća Beroš. Koliko je hitna helikopterska služba bitna, govori podatak o 612 intervencija od dana uspostavljanja - 291 u Splitu, na Krku u Rijeci 281, u Zagrebu 39 i Osijeku 10.
Erlić kaže kako je “zadaća osigurati ujednačeni razvoj svih krajeva Hrvatske, jednake prilike i mogućnost za sve naše građane”.