Osijek, 04. 10. 2021, KBC Osijek, Klinicki bolnici centar Osijek, izvana.snimio GOJKO MITIC
GOJKO MITIC
5.9.2024., 20:05
SLUČAJ IZ KBC OSIJEK

Osuđenom ginekologu ne može se dati otkaz dok presuda ne bude pravomoćna

Slučaj iz KBC-a Osijek, da ginekolog nepravomoćno osuđen za silovanje i dalje radi u ambulanti i pregledava pacijentice, izazvao je reakcije udruga pacijenata, kao i strukovnih udruga. Ministarstvo zdravstva ogradilo se od slučaja pozvavši se na nadležnost Hrvatske liječničke komore (HLK), koja ima ovlasti za oduzimanje licence, ali i na Ustav te odredbe Zakona o zdravstvenoj zaštiti, prema kojem tek pravomoćna presuda omogućuje udaljavanje s radnog mjesta.

02.04.2020., Osijek - KBC Osijek trenutno ima cetiri ulaza u krug bolnice ali zbog novonastale situacije napravljena je nova organizacija ulaza i izlaza u KBC Osijek. Po tom rasporedu ulaz za sve bolesnike i djelatnike bolnice je istocni ulaz gdje je postavljen sator s termovizijskom kamerom kroz koji moraju proci svi koji dolaze u KBC.Photo: Dubravka Petric/PIXSELL
nepravomoćno osuđen za silovanje

Ministarstvo: Osječki ginekolog nevin do pravomoćnosti presude

Iz HLK-a i Hrvatske udruge bolničkih liječnika (HUBOL) u četvrtak su se oglasili priopćenjima, u kojima također tvrde kako jedino sud ili DORH mogu donijeti mjeru suspenzije liječnika protiv kojeg je pokrenut kazneni postupak. “HLK ne može oduzeti licencu liječniku dok sud ne odredi mjeru opreza propisanu Zakonom o kaznenom postupku”, ističe se u priopćenju Komore, koju su pacijenti i udruge pozvali da hitno reagira i oduzme licencu ginekologu Zlatku Topolovcu, kojega je Županijski sud u Osijeku 8. veljače nepravomoćno osudio za silovanje pacijentice.

HUBOL: ZGROŽENI SMO OVIM SLUČAJEM

Hrvatska udruga bolničkih liječnika reagirala je na slučaj nepravomoćno osuđenog ginekologa izrazivši zgražanje nad svakim nanošenjem štete pacijentima, koje ujedno narušava povjerenje pacijenata u medicinsku struku. “Javnost s pravom očekuje da svi zdravstveni djelatnici postupaju u skladu s najvišim etičkim, profesionalnim i zakonskim standardima”, poručuje udruga. “U vezi s tom nepravomoćnom presudom HUBOL razumije zabrinutost i ogorčenje javnosti, no ističe da jedino sud i Državno odvjetništvo imaju zakonsku mogućnost donijeti mjeru koja odmah, tj. dok sudski postupak traje, rezultira prestankom obavljanja liječničke djelatnosti. Ta mjera, koja se može donijeti u bilo kojem trenutku kaznenog postupka sve do upućivanja liječnika na izvršenje kazne, koliko je HUBOL-u poznato, nije donesena u slučaju osječkog ginekologa. Osječki ginekolog nije član HUBOL-a, a udruga može stegovno postupati samo prema vlastitim članovima”, poručuju iz udruge.

HLK navodi da razumije ogorčenost javnosti zbog toga slučaja, no smatra nužnim pojasniti da je, kada je protiv nekog liječnika pokrenut kazneni postupak, jedini zakonski način trenutnog suspendiranja tog liječnika izricanje mjere opreza, tj. zabrane obavljanja neke poslovne aktivnosti, pa tako i liječničke djelatnosti. Tu mjeru opreza prije podizanja optužnice može odrediti državni odvjetnik, a u svakom trenutku nakon podizanja optužnice, tijekom kaznenog postupka, tu mjeru može odrediti nadležni sud. Takva mjera stupa na snagu odmah i rezultira trenutnom zabranom, tj. prestankom obavljanja liječničke djelatnosti. Kada sud odredi takvu mjeru, HLK odmah po saznanju privremeno suspendira licencu liječnika sukladno s određenom mjerom opreza, a poslodavac liječnika suspendira s radnog mjesta. “Bez sudske mjere opreza HLK nema ovlasti ni zakonske mogućnosti oduzeti licencu bilo kojem liječniku odmah. HLK također nema nikakve ovlasti direktno suspendirati bilo kojeg liječnika s njegova radnog mjesta jer to ulazi u ovlasti poslodavca”, poručuje Komora. Hrvatski sudovi i Državno odvjetništvo u proteklim su godinama u nekoliko kaznenih postupaka vođenih protiv liječnika određivali mjeru opreza zabrane obavljanja djelatnosti. Prema saznanjima HLK-a, takvu mjeru državni odvjetnik ni sud nisu odredili u slučaju osječkog ginekologa. Povjerenstvo za medicinsku etiku i deontologiju HLK-a je po službenoj dužnosti pokrenulo postupak protiv osječkog liječnika, a odluku će donijeti nakon pravomoćno okončanog kaznenog postupka.

Pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter još je u svibnju zbog osječkog slučaja predložila Ministarstvu zdravstva žurne izmjene Zakona o zdravstvenoj zaštiti, kako u zdravstvu ne bi mogle raditi osobe optužene ili osuđene za određena kaznena djela, među kojima i za silovanje. Ministarstvo tu preporuku nije poslušalo.