Zagreb, 08.03.2019 - Konferencija za novinare predsjednika Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Hrvatskoga sabora Ranka Ostojića na temu "Policijsko postupanje prema novinarki Đurđici Klancir". Na fotgrafiji Ranko Ostojić.foto HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ abu
Hina
5.9.2024., 18:30
DIO NEPRAVDE U SDP-u ISPRAVLJEN

Ostojić odustao od bitke za Ibler

Nezadovoljan provođenjem izbornog procesa u SDP-u, s obzirom na to da se kandidatu Zoranu Paunoviću najprije onemogućilo, a onda izvan roka omogućilo kandidiranje za predsjednika stranke, veteran Ranko Ostojić povukao se iz utrke za šefa stranke. On je aktualni potpredsjednik SDP-a i predsjednik SDP-a Splitsko-dalmatinske županije, a sada ostaje u utakmici za predsjendištvo stranke. "Kako sam i rekao u traženju podrške, svoju sam kandidaturu za predsjednika SDP-a odlučio istaknuti kada su to pokušali uskratiti drugu Zoranu Paunoviću. Kako čovjek vrijedi koliko i njegova riječ, a nakon što je dio nepravde ispravljen, sada kada je Zoranu potvrđena njegova kandidatura, ja povlačim svoju", objavio je Ostojić. Objašnjava kako je kao član vrha stranke mjesecima upozoravao da se Statut stranke mora uskladiti s izbornim pravilima.

“Ne može u Statutu pisati da se svaki član može kandidirati za svaku funkciju, a u izbornim pravilima piše da kandidat za predsjednika mora imati najmanje pet godina članstva u stranci. Cijelo vrijeme sam upozoravao da se to mora uskladiti jer bi se mogle dogoditi ovakve situacije, da se nekome prvo onemogući, a onda omogući kandidatura, i time ugrozi izborni proces. Ta procedura ne može varirati od izbora do izbora. I sad vidimo, varijanta 'preventivnog' micanja jednog od kandidata, pričom o tome da mora biti član najmanje pet godina, na kraju nije ni prošla. Zato izlazim iz ovoga, ali ostajem kandidat za Predsjedništvo", ističe Ostojić. Nije odgovorio na pitanje tko onda ostaje njegov favorit za predsjednika, ali kaže kako stranka mora biti građena na principima, a ne na nečijim preferencijama.

“VIDIMO GDJE JE STRANKA ZAVRŠILA”

Kažu mi da sam star i da nisam fleksibilan, pa jesam, da, ali, evo, vidimo gdje je stranka završila sad kad su je u posljednja dva mandata vodila dva mlađa predsjednika, istaknuo je Ranko Ostojić. S obzirom na to da on iza sebe ima cijelu “sljedbu” podupiratelja, i da je u nizu izbora u svojoj stranci uvijek dobro prolazio, rekao je i kako zna da će sada dio članova SDP-a ostati razočaran zbog tog njegova povlačenja, ali i da se čovjeka drži za riječ, a on je bio obećao da će se povući u ovom slučaju.

SDP bira svoje novo vodstvo 14. rujna, i to prema modelu jedan čovjek - jedan glas, a preostali kandidati za predsjednika su Siniša Hajdaš Dončić, Sanja Major, Mirando Mrsić, spomenuti Zoran Paunović i Mladen Kešer