Osijek, 05. 09. 2024, Gospodarski Centar, Međunarodni sajam sigurnosi i obrane. DEFCROS. Podpredsjednik Sabroa i gradonačelnik Vukovara Ivan Penavasnimio GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ
5.9.2024., 20:00
IVAN PENAVA O PARLAMENTARNOJ VEĆINI

DP se ne raspada, većina stabilna

Predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava izjavio je u četvrtak u Osijeku da se DP ne raspada i da stabilnost parlamentarne većine nije ugrožena jer sasvim izvjesno ona iznosi 78 zastupnika. “Javnost će već idućeg tjedna dobiti potvrdu da je to istina”, poručio je Penava.
Na upit da komentira kako to da potpredsjednik Vlade Branko Bačić govori da parlamentarna većina ima 78 zastupnika ako se govori da dva-tri bivša zastupnika DP-a nakon unutarstranačkih izbora više neće podržavati koaliciju, Penava je ocijenio Bačićevu procjenu realnom, dodavši kako ima neke podatke koji bi mogli i podebljati taj broj. “Ali rekao bih da je 78 sasvim izvjesno. Kad bi se prebrojavali, rekao bih da je taj broj i 80, ali o tom - potom”, kazao je Penava.
Upitan računa li DP i na dva glasa oporbenjaka koji bi mogli postati DP-ovci, Penava je istaknuo kako “ima tu dosta toga, ali ono što je ključno jest da stabilnost nije ugrožena”. “Sve što se priča u dijelu medija pokušaj je da se stvori nekakva turbulencija, a ja vas uvjeravam da to nije ni bura u čaši vode. Zbog digniteta DP-a neću iznositi podatke o pojedinim osobama koje pokušavaju teatralno rezati iskaznice. Svi su oni na platnom popisu, ali tu ću stati”, kazao je Penava, dodavši da su pojedinci na platnom popisu nekih privatnih tvrtki, ali i na platnom popisu DP-a sve ovo vrijeme. “To su vrli domoljubi koje cijelo vrijeme zanimaju samo kune”, najavio je Penava.
Na pitanje hoće li DP imati svog predsjedničkog kandidata, odnosno koga bi mogao podržati, Penava je rekao da će to biti poznato za manje od dva tjedna jer će se Predsjedništvo DP-a sastati o toj temi i donijeti konačan stav. Upitan što misli o najavama promjena Zakona o obrani te treba li smanjivati ovlasti predsjednika RH, kako je to najavio ministar obrane Ivan Anušić, Penava je naglasio da treba razgovarati, ali načelno smatra da sustav ne smije doći u pitanje. “Treba stvoriti sustav koji je maksimalno otporan i u tom smislu sve izmjene su poželjne i o njima treba razgovarati”, zaključio je Penava.