Osijek, 05. 09. 2024, Gospodarski Centar, Međunarodni sajam sigurnosi i obrane. DEFCROS.snimio GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ
5.9.2024., 18:27
SAJAM SIGURNOSTI I OBRANE

Anušić: Jačajući obranu, ulažemo u budućnost

DEFCROS predstavlja najnovije tehnologije i svjetske premijere proizvoda tvrtki iz sektora obrane i sigurnosti

Međunarodni sajam sigurnosti i obrane DEFCROS, koji se održava u organizaciji tvrtke Sky Fort Systems, uz podršku Hrvatskog klastera konkurentnosti obrambene industrije, otvoren je u četvrtak u Osijeku i prvi je ovakav sajam na istoku Europe koji povezuje hrvatske i strane tvrtke iz vojne industrije te državne institucije iz sektora sigurnosti i obrane, a ujedno je otvoren za posjetitelje.

U osječkom Gospodarskom centru sajam je otvorio potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Ivan Anušić, kao izaslanik premijera Andreja Plenkovića. Tom je prigodom Anušić istaknuo da je jačanje obrane i sigurnosti ulaganje u budućnost, a nikako nenamjensko trošenje novca.

Rata neće biti

“Devedesetih godina sigurnost i mir bili su devastirani srpskom agresijom na Hrvatsku, i zato smo improvizirali i branili se kako smo umjeli i znali, i čime smo imali. Danas imamo situaciju koja se mijenja ne samo na razini Hrvatske i Europe nego i cijeloga svijeta, jer traju rat u Ukrajini i sukobi na Bliskom istoku, a u susjedstvu počinju slati poruke koje smo slušali 90-ih godina", ocijenio je Anušić dodajući kako svi postajemo svjesni da mir i sigurnost ne dolaze sami po sebi, i da se to ne podrazumijeva, već da se o tome moramo osobno pobrinuti te razmišljati o tome kako braniti Hrvatsku.

Osijek, 05. 09. 2024, Gospodarski Centar, Međunarodni sajam sigurnosi i obrane. DEFCROS. Ivan Anušić, ministar obrane RH.snimio GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ

Ministar obrane istaknuo je da, kada se govori o obrani, svi dobivaju dojam kako idemo u nekakav rat, a rata neće biti "zato što ćemo biti dovoljno snažni i spremni da svaka pomisao o onome što je bilo 1991. više nikome ne padne na pamet".

“Zbog tog razloga radimo na jačanju i modernizaciji Oružanih snaga RH. Svaka država u slučaju ugroze u pravilu ostaje sama, što je dokazano 1991. godine na primjeru Hrvatske. Moramo biti svjesni naše odgovornosti za budućnost Hrvatske, zato su obrana i sigurnost ulaganje u budućnost. Ako budemo sigurni i snažni, imat ćemo jako gospodarstvo, ekonomiju, a i demografiju", naglasio je Anušić otvarajući dvodnevni Međunarodni sajam sigurnosti i obrane DEFCROS.

Potpredsjednik Hrvatskog sabora i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava kazao je da su sigurnost i obrana prioritet svakog društva, pogotovo u današnjim turbulentnim vremenima te da je ovaj sajam primjer suradnje privatne inicijative i državnog sektora. "Drago mi je što Osijek i Slavonija utiru nove puteve koji su dobitna kombinacija za budući razvoj Hrvatske. Bez obzira na to što je ovo prvi put, jako je važno da smo jedinstveni u podršci ovakvom projektu jer to jest, na neki način, nasljeđe Domovinskog rata - da se oslanjamo na sebe i svoje snage baziramo na našem zajedništvu, iz kojega proizlazi naša snaga i uspjesi koji će uslijediti u budućnosti", poručio je Penava.

Osijek, 05. 09. 2024, Gospodarski Centar, Međunarodni sajam sigurnosi i obrane. DEFCROS.snimio GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ

Vodeće tvrtke

Kristijan llovača, direktor tvrtke Sky Fort Systems, koja je organizator sajma DEFCROS, naglasio je da se u izazovnim vremenima mora razvijati namjensku vojnu industriju, pa su stoga potrebni i ovakvi sajmovi.

Goran Basarac, predsjednik Uprave Agencije Alan, kazao je da su na sajmu sve sastavnice sustava domovinske sigurnosti te da ovaj sajam u budućnosti vidi kao središnje mjesto oko kojega će se one okupljati. "Obrambena industrija proizišla je iz Domovinskog rata i zaslužuje ovakvo predstavljanje", ocijenio je Basarac.

Mato Lukić, osječko-baranjski župan, podsjetio je kako je u samo nešto više od godinu Gospodarski centar opravdao svoje postojanje i pojačao gopodarske aktivnosti na području Osječko-baranjske županije i grada Osijeka.

Otvorenju sajma nazočio je i general-pukovnik Tihomir Kundid, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, saborska zastupnica Nataša Tramišak i brojni drugi uglednici iz cijele države i inozemstva. Svi su oni obišli izlagačke prostore i upoznali se s najnovijim tehnologijama i svjetskim premijerama proizvoda koje predstavljaju vodeće tvrtke iz sektora obrane i sigurnosti.

Osijek, 05. 09. 2024, Gospodarski Centar, Međunarodni sajam sigurnosi i obrane. DEFCROS.snimio GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ

Među ostalim izlagačima su tvrtke hrvatske i inozemne vojno-namjenske industrije te sve ključne institucije iz Hrvatske: Javna vatrogasna postrojba Osijek, Agencija Alan, COLT CZ Group, ORQA, Hemco, Đuro Đaković, Jelen Professional, HS Produkt, Safariland Group i brojni drugi. Sajam traje do petka u 16 sati, kada će biti održana završna ceremonija uz dodjelu zahvalnica. Ulaz je za sve posjetitelje besplatan i organizatori pozivaju sve da dođu u Gospodarski centar Osijek, gdje se mogu upoznati s najmodernijom opremom za obranu i sigurnost.