Sarajevo, 04.09.2024. - Konferencija za medije predsjedateljice Vijeća ministara BiH Borjane Krišto i predsjednika premijera Andreja Plenkovića. Na fotografiji Andrej Plenković, Borjana Krišto. foto HINA/ FENA/ Harun Muminović/ ml
HINA/ FENA/ Harun Muminović/ ml
4.9.2024., 19:59
HRVATSKI PREMIJER U RADNOM POSJETU BiH

Plenković: BiH najvažniji hrvatski susjed, prijateljski odnosi država su neupitni

Predsjednik Vlade Andrej Plenković iz Sarajeva je poručio da hrvatski prioriteti u odnosima s BiH ostaju nepromijenjeni i odnose se na očuvanje stabilnosti zemlje, potporu na njezinu putu prema EU-u i zaštitu prava Hrvata kao konstitutivnog naroda.

U dvodnevnom radnom posjetu BiH, prvom takve vrste u svom trećem mandatu, imao je prvi sastanak s predsjedateljicom Vijeća ministara BiH Borjanom Krišto, a održani su i razgovori u širem sastavu uz sudjelovanje ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića, vanjskih i europskih poslova Gordana Grlića Radmana i kulture i medija Nine Obuljen Koržinek. Plenković je kazao kako su prijateljski odnosi dviju država neupitni. BiH je najvažniji hrvatski susjed, pa je stoga i posjet Sarajevu bio logičan izbor da se pošalje takva poruka. "Želimo biti stalna, čvrsta i kontinuirana potpora BiH na putu prema EU-u", kazao je.

Očekuje da će sada slijediti nova faza odlučnije provedbe reformi u BiH. Hrvatska joj u tome kani pomoći, zbog čega je s BiH i potpisan ugovor o europskom partnerstvu, pa će povjerenstvo u kojemu su i hrvatski stručnjaci raditi kako bi pomoglo znanjem i iskustvom u pregovaračkom procesu. Gospodarska razmjena stalno raste, što Hrvatsku pozicionira kao najvažnijeg vanjskotrgovinskog partnera BiH. Ističe potrebu donošenja reformskih zakona, uključujući izborni. "On je ključan za kvalitetno funkcioniranje institucija BiH. Smatramo da sva tri konstitutivna naroda trebaju biti ravnopravna", kazao je Plenković, istaknuvši da sadašnji način biranja članova Predsjedništva BiH šteti uzajamnim odnosima u BiH.

Pohvalio je napore BiH na gradnji infrastrukture, pa tako i gradnju koridora 5C, što je i u interesu Hrvatske, koja će tu autocestu na svom teritoriju dovršiti do proljeća iduće godine. Ponovio je ponudu BiH da se prirodnim plinom opskrbljuje preko RH novim plinovodom od Zagvozda prema Posušju, oko čega se moraju dogovoriti u BiH. "Želimo unutarnji konsenzus i spremni smo pomoći", kaže Plenković. Vjeruje kako BiH ima dobre izglede nastaviti europski put jer i novu Europsku komisiju predvode pučani, odnosno Ursula von der Leyen, koja je dokazani zagovornik proširenja EU-a. Plenković želi da BiH u sljedećih pet godina bude među zemljama koje će biti dio procesa proširenja.

“U dobro poznatoj situaciji smo, pred lokalne izbore svake dvije godine imamo kampanje, pa je tada zbog složenih odnosa donošenje odluka u BiH otežano, gotovo nemoguće", kazala je Krišto. Nada se napretku nakon izbora, uključujući i izborni zakon. "To jako opterećuje odnose u BiH, pa i njezin europski put", rekla je, dodajući kako je nužno napokon riješiti pitanje legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda u tijelima vlasti na svim razinama.

Plenković je imao i sastanak s vodstvima obaju domova parlamenta BiH, a potom se izaslanstvo Vlade RH zaputilo na otvaranje novog mosta na koridoru 5C kod Počitelja, koji bi trebao olakšati putovanje iz BiH u Hrvatsku.