09.07.2024., Zagreb - Sabor 2. sjednicu nastavlja raspravom o izmjenama i dopunama Zakona o zastiti zraka. Photo: Patrik Macek/PIXSELL
PIXSELL
4.9.2024., 19:14
KONSOLIDACIJA U DOMOVINSKOM POKRETU

Kukavica je novi šef Kluba DP-a

Ivica Kukavica bit će novi predsjednik Kluba zastupnika Domovinskog pokreta. Tu je odluku stranka donijela nakon što je Igor Peternel podnio ostavku na mjesto predsjednika Kluba i otišao iz DP-a zbog događaja na subotnjem izbornom saboru. Kukavica, umirovljeni bojnik i veteran Četvrte gardijske brigade, dosad je bio potpredsjednik Kluba, a otkad je u Saboru, najviše se istaknuo kada je početkom lipnja kritizirao ministricu kulture Ninu Obuljen Koržinek zato što je podržala rad Upravnog vijeća Javne ustanove Jasenovac. Zastupnik Domovinskog pokreta, naime, smatra da je to Upravno vijeće odgovorno za pretjerivanje u broju žrtava ustaškog logora. "Hrvatska je prije 34 godine zauvijek rekla ne interpretaciji povijesti dogovorenoj u komitetskim kancelarijama. Još ranije takvoj povijesti je ne rekao Franjo Tuđman znanstveno osporavajući velikosrpske mitove vezane uz Jasenovac. Gospođo ministrice, vi ste svojim posljednjim izjavama pljunuli na rad Franje Tuđmana, stoga bih vam dobronamjerno savjetovao da preispitate vlastiti rad i postupke svog ministarstva", poručio je Kukavica prije tri mjeseca Nini Obuljen Koržinek. Dok se Domovinski pokret nastoji konsolidirati nakon što je izgubio dosta dužnosnika i članova, grupacija koja ga je napustila priprema novi politički projekt. Već za desetak dana Mario Radić i njegovi istomišljenicu predstavit će javnosti inicijativu za osnivanje političke stranke, razmatra se i njezin naziv, a u igri ih je zasad nekoliko.

Predsjednik DP-a Ivan Penava poručio je u srijedu kako u stranci ima povjerenje većine. "Onaj tko je izgubio, ima se pravo ljutiti, no mi smo tu priču zaključili. Vrijeme izbora smo ciljali kada su godišnji izbori i mnogi su u relaksiranom stanju, a prije jeseni, kada punim pogonom krećemo raditi. I HDZ je to učinio nešto prije nas. Sada smo homogeniji i spremni za nove izazove", rekao je Penava u Vukovaru. Potpredsjednik HDZ-a Branko Bačić kazao je kako je vladajuća većina i dalje sigurna i stabilna u Hrvatskom saboru te nije želio komentirati događanja u DP-u. Kazao je i kako je u ovom trenutku u Saboru 78 ruku vladajućih. Novinare je zanimalo i očekuje li da DP podrži HDZ-ova kandidata za predsjednika Dragana Primorca, na što je kazao kako u HDZ-u čekaju da DP donese svoju odluku.