Zagreb, 20.10.2023. - Na konferenciji za medije Kluba zastupnika Mosta Nikola Grmoja osvrnuo se na izvješće Odbora za ustav kako Odbor za nacionalnu sigurnost ne može predlagati točke za raspravu predsjedniku Sabora.Na fotografiji Miro Bulj.foto HINA/ Edvard ŠUŠAK/ es

Miro Bulj

Hina
3.9.2024., 18:58
ZABRANIO IZLOŽBU SNV-a

Udarac Mire Bulja na umjetničke slobode

Na postupak sinjskog gradonačelnika Mire Bulja (Most), koji je zabranio održavanje izložbe "Susret na tromeđi" u gradskoj Galeriji Sikirica jer ju, naveo je, sufinancira Srpsko narodno vijeće, reagirala je ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek poručivši da je "zgrožena tim činom i porukom koju time šalje", priopćeno je iz Ministarstva kulture i medija.
Ističe da je Hrvatska demokratska zemlja i "svi smo dužni čuvati temeljne vrednote Ustava, što uključuje slobodu izražavanja i sve oblike umjetničkih sloboda". U demokratskom društvu ne zabranjuju se niti cenzuriraju umjetnički sadržaji, dodaje, a posebno ju zabrinjava što time Bulj šalje poruku nesnošljivosti izravno usmjerenu prema jednoj nacionalnoj manjini. "Hrvatska javnost zna da postoje brojni problemi i otvorena pitanja u odnosima Hrvatske i Srbije, koje s više ili manje uspjeha rješavamo posljednja tri desetljeća, svjesni posljedica srpske agresije. Međutim, kao što ne želimo da bilo tko prijeti ili ograničava slobode pripadnika hrvatskoga naroda u Srbiji, tako ne smijemo dopustiti da se u Hrvatskoj zabranjuju umjetnički sadržaji samo zato što ih financira jedna manjinska zajednica", navodi ministrica, dajući punu podršku radu galerije te svim drugim umjetnicima i kulturnim djelatnicima. Ističe da je Hrvatska demokratska država i da Vlada neće dopustiti ograničavanje sloboda i temeljnih vrijednosti iz Ustava.
I hrvatski PEN oštro osuđuje zabranu fotografske izložbe Inije Herenčić, svjetski ugledne fotografkinje. Kažu da Bulj i sinjske vlasti ne žele izložbu jer je financira i Srpsko narodno vijeće, tako da se radi o kršenju slobode izražavanja i stigmatizaciji kulture srpske nacionalne manjine. Podsjećaju da je doba totalitarnih i nedemokratskih režima daleko iza nas i da je sloboda izražavanja jedna od ključnih vrijednosti koje čine srž hrvatske države.