Zagreb, 03.09.2024. - Na dojavu iz bolnice Intreventna policija je reagirala i razoružala muškarca koji je prijetio vatrenim oružjem u krugu odjela za psihijatriju..foto HINA/ Edvard ŠUŠAK/ es
HINA/ Edvard ŠUŠAK/ es
3.9.2024., 11:46
DRAMA U KBC-u ZAGREB

Muškarac u bolnici prijetio “oružjem”, osoblje skrivalo pacijente

Herman Vukušić: Trebalo bi razmotriti promjenu zakonske regulative prisilne hospitalizacije

Nakon gotovo dvosatne drame i pregovora s policijom uhićen je muškarac u vidljivo rastrojenom stanju koji je u utorak oko 10 sati ušao u prostorije Odjela psihijatrije KBC-a Zagreb, vikao i prijetio pištoljem, odjeven u crnu majicu HOS-a s ustaškim pozdravom "za dom spremni".

Na mjesto incidenta bila je poslana interventna policija, a iz zgrade evakuirani pacijenti i osoblje. Neki su pacijenti izlazili preko prozora, a nekima je od stresa i pozlilo. Naknadno se utvrdilo da je raspamećeni muškarac, potpomognut štakama, nosio startni pištolj, kakvim se koristi na sportskim natjecanjima. Oko 11.40, nakon uspješnog pregovaranja, ipak je izveden iz bolnice pod paskom policije. No svemu je prethodila drama, ali i požrtvovnost osoblja bolnice Rebro. Prema neslužbenim informacijama, jedna je medicinska sestra dobrovoljno ostala s njim pokušavajući ga primiriti. Muškarac se nalazio u suterenu tzv. zelene zgrade, gdje je smješten Centar za krizna stanja Klinike za psihijatriju. Kada mu se prvi policajac počeo približavati, muškarac je posegnuo rukom prema džepu kao da uzima oružje.

“Ajde, pucaj! Ubij me! Tko vam je kriv, je.. vam bog mater. Gamad!" žestio se vrijeđajući policiju. Policijska uprava zagrebačka pokrenula je kriminalističku istragu kako bi se razjasnili motivi privedenog i njegovo stvarno psihičko stanje.

BEROŠ: PODIĆI RAZINU SIGURNOSTI

KBC Zagreb ima zaštitare na ulazima u zgradu poliklinike, no to očito nije dovoljna mjera zaštite. O slučaju se oglasio i ministar zdravstva Vili Beroš, koji je rekao da će, ako bude trebalo, na ulaze u bolnice postaviti i detektore metala. “Teško je pregledati sve pacijente koji ulaze u bolnicu, no ako bude trebalo i to ćemo raditi”, rekao je Beroš. “Ali onda bi takve detektore trebalo postavljati svagdje gdje ljudi ulaze, kao što su dućani, sportski objekti”, dodao je ministar. Na daljnjim će potezima oko podizanja sigurnosti u bolnicama poraditi nakon što od ravnatelja KBC-a Zagreb dobije detaljno službeno izvješće o ovom incidentu.

Iz KBC-a Rebro potvrdili su da u incidentu nije bilo ozlijeđenih osoba, te su izvijestili da ustanova nakon intervencije policije funkcionira normalno. Prijepodne, kad se pročulo za naoružanu osobu u bolnici, na bolničkim je hodnicima zavladala panika. Prema iskazima svjedoka koji su se zatekli u "zelenoj zgradi" poliklinike, gdje se sve odigravalo, djelatnici su počeli sve zatvarati i skrivati ljude u ordinacijama. Kako nisu znali razmjere incidenta, niti se znalo ima li napadač pravo oružje, zaključavali su vrata ordinacija da bi se što bolje zaštitili.Iako se u početku nije znalo tko je napadač, pretpostavljalo se da bi to mogao biti netko od pacijenata psihijatrijske klinike, jer se upravo psihijatrijske ambulante nalaze na donjim katovima polikliničke zgrade. Prema riječima psihijatra Hermana Vukušića, doista se radilo o dugogodišnjem pacijentu Klinike za psihijatriju KBC-a Zagreb. "Radi se o dugogodišnjem pacijentu koji se dekompenzirao. To je osoba koja zahtijeva adekvatnu liječničku skrb i ovaj događaj nema nikakve veze s eventualnim sudjelovanjem u ratu, da ne bi bilo priče o PTSP-u i slično", izjavio je Vukušić. Dodao je pritom kako bi trebalo razmotriti promjenu zakonske regulative prisilne hospitalizacije i liječnicima kliničarima dati veće ovlasti u tom pitanju kako bi se spriječilo da se ovakve situacije ponove. Osoblje Klinike za psihijatriju i kliničku medicinu ponijelo se izrazito hrabro i profesionalno, zaključio je.