Zagreb, 29.08.2024. - 21. sjednica Vlade Republoke Hrvatske. Na fotografiji Marko Primorac. foto HINA /Zvonimir KUHTIĆ/ kuzo
HINA
3.9.2024., 11:07
POSTUPNO SMANJENJE SUBVENCIJA ZA ENERGENTE

Primorac: Cijene struje i plina porast će od 10 do 15 posto

Ministar financija: Rast cijena struje i plina neće utjecati na inflaciju

Struja i plin od jeseni će poskupjeti između 10 i 15 posto, odnosno poskupljenje sigurno neće iznositi 30 posto, kako se posljednjih dana kalkuliralo u medijima, otkrio je u utorak potpredsjednik Vlade i ministar financija Marko Primorac poručivši da Vlada neće dopustiti da udar na džep građana bude znatan. Primorac je pritom najavio da Vlada postupno izlazi iz režima subvencija cijena pojedinih energenata.

Neopravdane subvencije

“Mi ćemo svakako smanjiti tu subvenciju, ali kada se subvencija smanjuje, potrebno ju je smanjivati postupno kako to smanjenje ne bi izazvalo negativne učinke, učinilo kaos na tržištu. Tako ćemo raditi i sada. Smanjenjem subvencije cijene će nešto porasti, ali sigurno ne 30 posto", rekao je Primorac.

Naveo je da su cijene energenata sada na povećanim razinama i da će tako biti jedno dulje razdoblje, zbog čega je, kaže, državna subvenacija sve manje opravdana jer se održavanjem subvencije na razini koja je bila poništavaju cjenovni signali. "Ako imate dugoročno povećane cijene energenata, a vi umjetno iz proračuna te cijene pokušavate smanjiti, tada građani i poduzetnici nisu svjesni da je došlo do dugotrajnog poremećaja na tržištu, odnosno do dugotrajno formiranih novih cijena, pa nisu motivirani trošiti manje energije niti prelaziti na neke druge izvore energije, poput obnovljivih izvora", pojasnio je Primorac.

WEBER: GODINAMA SE ZAUZIMAMO ZA POREZNO RASTEREĆENJE RADA

Treba pažljivo procijeniti utjecaj eventualnog rasta cijena energije na poduzetništvo, osobito malo i mikro, upozorava glavna direktorica HUP-a Irena Weber. “Ako i bude povećanja cijena energenata, očekujemo da neće biti dramatično, ali važno je znati da postoji osigurač koji će zaštititi male i mikropoduzetnike”, rekla je Weber. Napominje da u većini zemalja EU-a gospodarstvo plaća nižu cijenu energije od kućanstava, što je logično jer tako nalažu zakoni ekonomije: veći potrošači zbog ekonomije obujma plaćaju nižu cijenu. To kod nas nije slučaj i to utječe na konkurentnost, osobito izvoznika, kaže čelnica HUP-a. Kada je riječ o najavljenom poreznom rasterećenju rada, rekla je da se HUP godinama zauzima za to. “Mi smo zemlja rada i obrazovanja i zato smatramo da porezna politika treba poticati snažnije rasterećenje rada, osobito u dijelu srednjih i viših plaća jer su to građani koji rade u sektorima veće dodane vrijednosti, kao što su inženjeri, liječnici, IT stručnjaci i profesori”, rekla je.

Pritom je izrazio mišljenje da predstojeći rast cijena struje i plina neće imati utjecaja na inflaciju, koja je pala na 1,8 posto, odnosno na razinu koju ministar financija smatra "stabilnom stopom inflacije dobrom za gospodarstvo". "Mi od toga u ovom trenutku ne strahujemo", poručio je ministar dodavši da raspirivanje straha od inflacije više nema smisla u ovim okolnostima. Podsjetio je da je Vlada praktički ukinula subvencije na benzin i dizel tijekom ljeta, što, kaže, nije utjecalo na rast cijena goriva. Prema Primorčevim riječima, imamo kontinuirano smanjenje inflatornih pritisaka iako cijene jesu rasle, ali po prirodnim stopama.

“Svakako imamo ambiciju izići iz režima poticajnih cijena električne energije i plina u srednjoročnom razdoblju i važan korak ćemo napraviti sada", poručuje ministar financija.

Paket od 30. rujna

No još se uvijek ne zna hoće li poskupljenje struje i plina za kućanstva obuhvatiti i poduzeća. Direktorica Hrvatske udruge poslodavaca Irena Weber podsjeća da su u većini članica Europske unije cijene energenata za gospodarstvo niže od onih za građanstvo, jer tako nalažu zakoni ekonomije, što u Hrvatskoj nije slučaj, a to utječe na konkurentnost, posebno izvoznika. Srednji i veliki poduzetnici već godinu dana plaćaju tržišne cijene energenata, navodi Weber i dodaje da se za male i mikropoduzetnike treba pažljivo procijeniti utjecaj eventualnog ukidanja subvencija, jer bi to u slučaju povećanja cijena imalo snažan negativan efekt. "Ako trošak preko noći poraste za ozbiljan iznos, onda to može imati snažan utjecaj na poslovanje. Ako i bude povećanja cijena energenata, očekujemo da neće biti dramatično, ali važno je znati da postoji osigurač koji će zaštititi male i mikropoduzetnike", rekla je Weber.

ŠTERN: MOGUĆ PONOVNI RAST INFLACIJE

Iako energetski stručnjak Davor Štern ne vjeruje da bi porast cijena plina mogao utjecati na ponovni rast inflacije u Hrvatskoj, jer se, kaže, radi o malom povećanju, ipak ne isključuje mogućnost rasta cijena. “Prema starom dobrom hrvatskom običaju na povećane cijene energenata ‘nakalemit’ će se porast cijena svega vezanog uz enegente, čime će se pravdati porast troškova, a Vlada nema instrumente kojima bi spriječila porast cijena”, navodi Štern. Premda je nabavna cijena plina skočila za 42,5 posto, Štern podsjeća da je na svjetskom tržištu cijena plina pala, pa se postavlja pitanje od koga nabavljamo plin. “Čiji plin kupujemo, LNG koji je skuplji ili jeftiniji prirodni plin koji koriste zemlje u našem okruženju, poput Slovenije, koja je ugovorila nabavu milijardu kubnih metara jeftinijeg prirodnog plina iz Alžira”, kaže Štern i dodaje da ne vidi smisao dugoročnog određivanja cijene plina kad se ona na burzi mijenja iz sata u sat.

Primorac je pak naveo da bi se kod velikih poslovnih subjekata koji su izvan režima subvencioniranja moglo dogoditi prelijevanje viših cijena energije na cijene proizvoda, a u režimu zaštite ostaju mali i mikro poduzetnici, obrtnici, kućanstva i javne ustanove. Pojasnio je da se kod subvencija radi o preraspodjeli sredstava u proračunu, odnosno da ne postoje financijska sredstva "sa strane" kojima Vlada upravlja, pa kad dođe do kratkoročnih, ali znatnih šokova na tržištu, Vlada intervenira redistribucijom sredstava kako bi se ublažio takav inicijalni šok i izbjegao kaos na tržištu. Riječ je o subvencijama koje se financiraju na teret svih poreznih obveznika, navodi ministar, a koje su sve manje opravdane. Prema dosadašnjim najavama, Vlada bi novi paket mjera trebala predstaviti sredinom mjeseca, s obzirom na to da aktualni paket mjera vrijedi do 30. rujna.

Upravno vijeće Hrvatske regulatorne energetske agencije (HERA) krajem kolovoza utvrdilo je nove cijene plina u javnoj opskrbi, a neslužbene računice tada su pokazale da bi plin građanima početkom listopada mogao poskupjeti do 30 posto ako se ukinu Vladine subvencije.