Zagreb, 20.06.2022. - Bivši HDZ-ov ministar Tomislav Toluši dolazi u USKOK dati iskaz vezano za pogodovanje u zapošljavanju i zlouporabu položaja. Na slici Tomislav Tolušić i njegov odvjetnik Ivan Stanić. Foto HINA/ Damir SENČAR/ ds

Tomislav Tolušić i njegov odvjetnik Ivan Stanić

Hina
3.9.2024., 19:01
EPPO IZNENAĐEN

Optužnica protiv Tolušića vraćena je na doradu

Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda vratilo je Uredu europskog javnog tužitelja (EPPO) na doradu optužnicu protiv bivšeg HDZ-ova ministra Tomislava Tolušića za subvencijsku prijevaru tešku gotovo 400.000 eura. Tomislav Kamber iz zagrebačkog ureda europskog tužitelja potvrdio je da je sud optužnicu vratio na doradu s rokom od tri mjeseca. Optužno vijeće koje optužnicu može potvrditi, odbaciti ili kao u ovom slučaju vratiti na doradu svoje razloge nije obrazložilo pismeno, pa ih Kamber nije komentirao. Kaže tek da ih je odluka iznenadila, ali da će EPPO postupiti prema nalogu suda. Optužnicu protiv Tolušića i savjetnika u virovitičkom područnom uredu Ministarstva poljoprivrede Željka Ferenca zbog subvencijske prijevare i zlouporabe položaja i ovlasti EPPO je podnio 21. prosinca prošle godine. Prethodila je istraga o projektu izgradnje Tolušićeve vinarije i sadnje vinograda koje je sufinancirao EU. U prijavi je naveo da ispunjava uvjete natječaja za dobivanje nepovratnih sredstava, no pritom je, sumnjaju tužitelji, neistinito naveo da će projekt financirati kreditom banke.

Osim te optužnice Tolušić se našao i na meti Uskoka, koji ga je u aferi "Po babi i po stričevima" optužio s još trojicom bivših ministara - Darkom Horvatom, Josipom Aladrovićem i Borisom Miloševićem. O osnovanosti te optužnice odluka također još nije donesena.