Zagreb, 29.08.2024 - Konferenciju za novinare održaO JE kandidat za predsjednika SDP-a Mladen Kešer, o temi "SDP - zajedno za čovjeka" na kojoj će iznijeti program i viziju za budućnost stranke. foto HINA/ Denis CERIĆ /dcZagreb, 29.08.2024 - Konferenciju za novinare održaO JE kandidat za predsjednika SDP-a Mladen Kešer, o temi "SDP - zajedno za čovjeka" na kojoj će iznijeti program i viziju za budućnost stranke. foto HINA/ Denis CERIĆ /dc

Mladen Kešer

Hina
3.9.2024., 19:06
IZBORI U SDP-u

Kešer: Kampanja nije regularna, predlažem da se provede pod vodstvom Biljane Borzan

Kandidat za predsjednika SDP-a, načelnik Kalnika Mladen Kešer, zatražio je neopozivu ostavku aktualnog predsjednika stranke Peđe Grbina jer se, kaže, aktivno uključio u kampanju Siniše Hajdaša Dončića te zbog neregularnosti poziva na novo raspisivanje unutarstranačkih izbora. Predložio je da se kampanja provede pod vodstvom potpredsjednice Biljane Borzan.

Nakon što je Statutarna komisija većinom glasova ipak odlučila da gradonačelnik Makarske Zoran Paunović, nakon njegove žalbe, ipak može biti kandidat za predsjednika SDP-a unatoč tomu što mu nedostaje 11 dana za punih pet godina stranačkog staža, Kešer je na konferenciji za novinare prozvao Središnju izbornu komisiju (SIK) zbog nekompetentnosti i 'naknadne pameti', tražeći da kompletno podnesu neopozivu ostavku jer smatra da kampanja neće biti ispravna i da taj slučaj pokazuje da to već - nije.

Izvijestio je i da je svim kandidatima i SIK-u poslao dopis gdje traži da se kampanja vodi po svim županijama kako bi članice i članovi stranke što bolje doznali njihove ideje i programe kako voditi SDP, no, kaže, Siniša Hajdaš Dončić se nije oglasio nekoliko dana, nego tek u utorak nakon Grbinova dopisa da će se organizirati sučeljavanje u središnjici 11. rujna. Dodao je i da su ostali kandidati tražili da se kampanja organizira u svim regijama, na što je, kaže, Grbin reagirao najavom da će biti još jedno sučeljavanje u Splitu, s čime se ti kandidati ne slažu i inzistirat će na sučeljavanju u svim regijama. Kešer smatra da je time izvan snage stavljen Pravilnik o provođenju izbora. To je najopasniji dio jer ako Pravilnik ne postoji i ne držimo se pravila i Statuta, izbori neće biti regularni, upozorava. "Zato predlažem da Statutarna komisija podnese ostavku, sazove se Glavni odbor i utvrdi novi datum izbora i kampanju od minimalno 22 dana, kako bi svi kandidati mogli obići sve županije. Ovako kako je predložio Grbin, zaboravili bismo Istru, Slavoniju i središnju Hrvatsku, a to se ne smije dogoditi, osobito ne u SDP-u", ističe.

Kaže i da više od 50 posto organizacija u SDP-u trenutno vode povjerenici, koji imaju snagu županijskih, gradskih i općinskih odbora. No, naglasio je, umjesto da osiguraju odgovarajuću organizaciju biračkih mjesta u svojim općinama i gradovima, povjerenici su organizirali glasanje na način da članice i članovi moraju ići glasati u druge gradove ili općine, što je ozbiljan problem za demokratičnost izbora.