Zagreb, 30.08.2024. - Mario Radić, kandidat za predsjednika Domovinskog pokreta održao je konferenciju za medije na temu izborni sabor Domovinskog pokreta. Na fotografiji Mario Radić.foto HINA/ ml
HINA
30.8.2024., 20:03
DOMOVINSKI POKRET

Radić: Pokušava nam se ukrasti izbore i stranku

Stipo Mlinarić predložio javno glasovanje na unutarstranačkim izborima, Mario Radić protiv

Kampanja u Domovinskom pokretu je završena, vrijeme je za glasovanje, ali je neizvjesno što će se točno događati u subotu. Problem brojenja glasova nije ni u petak riješen, a jedan kandidat za predsjednika, Mario Radić, pozvao je članove DP-a da se okupe ispred zagrebačkog hotela International, u kojem se održava izborni sabor, kako bi spriječili "krađu izbora". Dakle, zaštitari koje je za tvu priliku angažiralo vodstvo DP-a mogli bi imati ozbiljnog posla u stvaranju uvjeta za normalno odvijanje izbornog sabora.

DP-ov Pravilnik o postupku provedbe izbora nedvosmislen je i navodi: "Glasovanje na izborima obavlja se osobno putem glasačkog listića." Međutim, Penavina struja, koja je faktično organizator izbornog sabora, nudi javno glasovanje kao alternativu za promatrače brojenja glasova, koje rezolutno odbija. "Ako misle da će ih netko okrasti - javno glasanje, bit će sve gotovo u pet minuta. Ali sve mora biti prema Statutu jer ako nije, onda to netko može rušiti, a to bi bilo najgore za Domovinski pokret, jer našim ministrima i zastupnicima treba mir za rad na terenu i pripremu za lokalne izbore", izjavio je za N1 televiziju Penavin kandidat za zamjenika predsjednika Stipo Mlinarić.

PETERNEL UPOZORAVA PLENKOVIĆA

Igor Peternel, kandidat za zamjenika predsjednika, upozorio je Plenkovića da bi se sve ovo moglo i njega ticati. “Ako dva ministra, Ante Šušnjar i Josip Dabro, kao članovi Središnjeg izbornog povjerenstva organiziraju nedemokratsko javno glasanje, nas troje ili vjerojatno četvero iz saborskog kluba više nećemo podržavati Vladu”, rekao je Peternel. On je uvjeren kako nije moguće da Radićev tim izgubi ako izbori budu regularni, ali svejedno dopušta da se to dogodi i naglašava da u takvim okolnostima “možemo razgovarati o daljnjoj podršci iz Sabora parlamentarnoj većini”.

Javno glasovanje na unutarstranačkim izborima velika je rijetkost u hrvatskoj politici. Pamti se, primjerice, da je tako, zapravo aklamacijom, nakon šokantne ostavke Ive Sanadera u ljeto 2009. Jadranka Kosor izabrana za predsjednicu HDZ-a. Radić i njegovi ljudi ne pristaju na javno glasovanje i traže promatrače, a složili bi se s javnim brojenjem glasova. "Ne mogu vjerovati da već drugi dan pričamo o temi da netko želi uzeti glasačke kutije, odnijeti ih u mračnu sobicu, pustiti bijeli dim i reći tko je pobijedio. Ovdje nema strana, ni Radićeve ni Penavine, ovo je priča o tome da mi koji smo kao stranka za transparentnost obaramo u blato standarde za koje se zalažemo. Pokušava se ukrasti izbore", ocijenio je Radić, zamjenik predsjednika Domovinskog pokreta. Ustvrdio je da je danonoćno u kontaktu s članstvom i da postoji golem bunt protiv Penavinih metoda. "Znam da su izaslanici pod pritiskom. Ovo je političko nasilje, ovako demokratska stranka ne može funkcionirati", rekao je Radić novinarima. On, čini se, smatra da bi članovi mogli svojom akcijom zaustaviti Penavu. "Članovi me zovu i pitaju mogu li doći pred hotel International, ja im odgovaram da mogu. Očito netko želi ukrasti stranku, na netransparentan način održati izbore i pozivam članove da mirno i dostojanstvo budu tamo i pokažu pravo lice Domovinskog pokreta", apelirao je Radić na kolege. Ponovio je da "svima mora biti jasno da nećemo moći prihvatiti rezultate ako predstavnici kandidata neće promatrati brojenje glasova, jer bi to bila krađa izbora". "Kada već pričamo o 103 glasačka listića, kutije će biti u glavnoj sobi, pa izbrojite glasove pred svima. Za svaki listić treba deset sekundi, pričamo o deset minuta. Čega se bojiš, prijatelju, ako imaš, kao što tvrdiš, 75 posto glasova", upitao je Radić suparnika. n