novosti...vukovar...17.11.2023.memorijalno groblje zrtava iz domovinskog rata vukovar; paljenje svijeca i polaganje ruza na grobove poginulih i ubijenih hrvatskih branitelja vukovara; organizator: udruga roditelja i obitelji zarobljenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja "vukovarske majke" i savez udruga obitelji zatocenih i nestalih hrvatskih branitelja; foto Gordan Panić
Gordan Panić
30.8.2024., 07:15
MEĐUNARODNI DAN NESTALIH OSOBA

Obitelji na izmaku snaga, ali nada ih nije napustila

Alvir: Poumirali su i svjedoci koji bi možda u nekom trenutku nešto i rekli

Međunarodni dan nestalih osoba obilježava se 30. kolovoza, kada se prisjećamo svih osoba koje se smatraju nestalima bez obzira na to jesu li nestale u vihoru ratnih zbivanja ili su bile žrtve zločina protiv čovječnosti, odnosno kršenja ljudskih prava, čije su sudbine i mjesta ukopa nepoznati.

Ništa od Srbije

Obilježava ga i Savez udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, s tim što će ove godine središnja manifestacija biti u Daruvaru. Ljiljana Alvir, predsjednica Saveza, rekla je u razgovoru za naš list kako je Međunarodni dan nestalih osoba ponovno prilika da se progovori o procesu potrage za osobama nestalim u Domovinskom ratu.

“Obitelji nestalih su na izmaku snaga, s obzirom na njihove godine i traume koje su prošli. Velik broj članova obitelji nestalih nas je napustio, ali nas još uvijek nije napustila nada i vjerujemo kako će se pitanje nestalih riješiti koliko god je to moguće. Neke, nažalost, nikada nećemo pronaći", navela je Alvir i naglasila kako posljednjih nekoliko godina institucije Republike Hrvatske - Ministarstvo hrvatskih branitelja, Uprava za zatočene i nestale te svi drugi resori koji su uključeni u taj proces - ulažu iznimne napore, i to u suradnji s obiteljima, kako bi se došlo do rezultata.

Naglasila je kako su obitelji kontinuirano informirane o svemu što se radi te sudjeluju u samom procesu, dakako ne u pretrazi terena, nego u svemu drugom u što ih se može uključiti.

“Doista se radi, posebno kada uzmemo u obzir da Srbija u posljednjih nekoliko godina nije dala ništa. Čak više nema ni izjava koje bi pokazale volju za suradnjom. Znamo da su informacije o masovnim grobnicama u Srbiji, uključujući i informacije o premještenim masovnim grobnicama, i do njih je teško doći. Naše institucije i udruge dobiju informacije o primarnim grobnicama, no u praksi se na tim lokacijama često ne nalazi ništa, jer su grobnice sustavno premještane kako bi se zatrli tragovi i to je najteži dio u potrazi", istaknula je.

Kao primjer je navela Petrovačku dolu kod Vukovara, gdje je u lipnju otkrivena masovna grobnica s posmrtnim ostatcima najmanje deset osoba. Vidljivo je kako su pronađeni posmrtni ostatci na toj lokaciji nehumano pohranjeni, doslovce bačeni sa smećem različitih vrsta, pa se postavlja pitanje radi li se o sekundarnoj ili čak možda tercijarnoj grobnici.

“U iščekivanju smo rezultata za pronađene posmrtne ostatke i koliko je god obiteljima teško čekati, treba znati kako smo dugo u ovome, surađujemo s institucijama i znamo kako treba još strpljenja, zato što je izuzetno teško posmrtne ostatke posložiti i identificirati prema pravilima struke kako se sutra ne bismo pitali je li to doista pravi rezultat", ocijenila je Alvir.

Pravo na identitet

Na upit je li se prije 10 ili 20 godina moglo učiniti više u procesu traženja nestalih. odgovorila je potvrdno navevši kako se u prvim godinama nakon mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja moglo doći do puno više podataka o grobnicama, jer je bilo i daleko više svjedoka. "Poumirali su i svjedoci koji bi možda u nekom trenutku nešto i rekli. Razumijemo da hrvatske institucije tada nisu imale razrađen model traženja ni posloženu struku koja bi se time bavila. Tek posljednjih nekoliko godina imamo antropologa uključenog u proces, koji je iznimno važan na terenu. Dakle, nismo imali resurse potrebne za dobivanje više rezultata, ali definitivno se ranije moglo uključiti više struke i surađivati te dobiti više informacija dok je bilo daleko više živih svjedoka i dok je teren bio svježiji, pa se na njemu više toga moglo i raspoznati", naglasila je čelnica Saveza i pojasnila kako tehnologija napreduje, pa smo u Hrvatskoj prvo imali klasičnu metodu prepoznavanja, potom je uvedena DNK analiza, ali se radilo na manje uzoraka.

Središnje obilježavanje bit će u Daruvaru, s tim što je dan prije održana tribina "Pravo nestalih na identitet, pravo obitelji na istinu". "Sa središnje ćemo manifestacije poslati poruke kao i svake godine. Obitelji će u Veteranskom centru u Daruvaru boraviti četiri dana, pa ćemo imati vremena i za održavanje izvještajnog sabora, ali i drugih tribina vezanih uz zaštitu starijih osoba od različitih oblika prijevara, zloupotreba i onih vezanih uz zdravlje. Većinu rada posvećujemo doprinosu rješavanju pitanja nestalih osoba, međutim, dužni smo i voditi brigu o našim članovima, posredovati između njih i institucija te im pružiti podršku i pomoć", zaključila je Alvir.