OSIJEK- 09.07.2020., Zaprasivanje komaraca iz zraka, Nemetin, Podravlje, aviotretiranje.Foto: Andrea Ilakovac
Andrea Ilakovac
29.8.2024., 21:08
POMOĆ VLADE IDE U ČETIRI ŽUPANIJE

Osječko-baranjskoj županiji 600.000 za uništavanje komaraca

Vlada je na sjednici u četvrtak odobrila sredstva u iznosu od milijun i 527.841 eura za rješavanje problematike dezinsekcije komaraca u četiri županije, koja će se osigurati preraspodjelom državnog proračuna na poziciji proračuna Ministarstva zdravstva.

Vlada je zadužila Ministarstvo zdravstva za poduzimanje mjera radi rješavanja problematike dezinsekcije komaraca radi što kvalitetnije zaštite zdravlja ljudi na području Osječko-baranjske županije, odnosno grada Osijeka, Vukovarsko-srijemske, Brodsko-posavske te Međimurske županije, koje su tražile pomoć u obliku sufinanciranja te aktivnosti. Osječko-baranjska županija dobit će 600.000, Vukovarsko-srijemska 392.572, Brodsko-posavska 400.000, a Međimurska županija 135.269 eura.

“Na temelju Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti godišnji program mjera donose čelnici jedinica lokalne i regionalne samouprave na prijedlog nadležnog Zavoda za javno zdravstvo. Programom se, među ostalim, definiraju mjere dezinsekcije, izvršitelji programa, sredstva, rokovi te način plaćanja i provedbe kako bi se izbjegle situacije pojave zaraznih bolesti zbog pojačane brojnosti komaraca”, naveo je ministar zdravstva Vili Beroš na sjednici. Ministarstvo zdravstva o poduzetim mjerama mora izvijestiti Vladu u roku od 90 dana od dana donošenja ovih zaključaka, ističe se u odluci.