MLADI DEPRESIJA MENTALNO ZDRAVLJE
PEXELS
29.8.2024., 07:00
LIJEČENJE MENTALNIH PROBLEMA

Još jedna bolnica otvara odjel dječje psihijatrije

Zbog porasta broja maloljetnika oboljelih od duševnih smetnji zaseban odjel bit će u Neuropsihijatrijskoj bolnici u Popovači

Neuropsihijatrijska bolnica "Dr. Ivan Barbot" u Popovači konačno će dobiti zaseban odjel dječje psihijatrije, što je dobra vijest za medicinsku granu koja nema ni izdaleka dovoljno prostornih ni kadrovskih kapaciteta za rastuće mentalne probleme djece i mladih.

Liječenje, a ne kazna

U e-savjetovanju našao se, naime, Pravilnik o dopuni Pravilnika o listi psihijatrijskih ustanova koje ispunjavaju uvjete za smještaj i liječenje djece odvojeno od punoljetnih osoba, kojim se bolnica u Popovači svrstava u krug od ukupno pet ustanova u Hrvatskoj koje imaju odvojene odjele dječje psihijatrije. Dosad su to bile Psihijatrijska bolnica za djecu i mlade u Kukuljevićevoj u Zagrebu te KBC-ovi u Rijeci, Osijeku i Zagrebu. Pravilnik se donosi po hitnom postupku, a razlog je tome, navodi se u obrazloženju, obaveza osiguranja dostatnih bolničkih kapaciteta za smještaj i liječenje djece zbog porasta broja maloljetnih osoba oboljelih od duševnih smetnji, te posljedično porasta potrebe za bolničkim liječenjem navedene skupine pacijenata.

Detalji o tome koliko će kreveta dječje psihijatrije biti u Popovači i kakvi će biti drugi uvjeti smještaja maloljetnih pacijenata u tu ustanovu nisu objavljeni, no poznato je da se o Neuropsihijatrijskoj bolnici u Popovači govorilo kao o mjestu za smještaj pacijenata dječje i adolescentne forenzičke psihijatrije. Umjesto provođenja kaznenih mjera prema djeci koja imaju probleme u ponašanju, dječja i adolescentna forenzička psihijatrija ključna je za identificiranje i liječenje psihičkih teškoća koje su mogle utjecati na ponašanje djece i adolescenata, razumijevajući njihove razvojne i psihološke čimbenike. Ta grana psihijatrije dosad u Hrvatskoj nije bila primjereno razvijena, a djeca i adolescenti zbog toga nisu imali adekvatan tretman. Potvrđuje to i sutkinja za mladež Lana Peto Kujundžić, koja kaže kako se djeca i maloljetnici koji se nađu na udaru zbog problema u ponašanju i dalje smještaju s odraslim osobama.

OBOLJELU DJECU NE SMIJEMO IZOLIRATI

Model kakav bi bio poželjan u liječenju djece s psihičkim problemima postojao je nekad u Klinici za psihijatriju “Sv. Ivan” na Jankomiru, gdje su postojale male smještajne jedinice za djecu, a s njima se radilo tako da su djeca imala na raspolaganju dječjeg psihijatra i socijalnog radnika koji je radio s njima te su išla u školu. “Imali su sve: socijalu, edukaciju i doktora. Takav bi način bio poželjan u budućnosti, a ne samo odvojena jedinica za djecu. Jer to dijete mora nastaviti školu, biti u socijalnom sustavu, primati posjete roditelja. Nemojmo ih izolirati. Pogrešno je gledati ih samo sa zdravstvene strane, jer ta djeca nisu samo zdravstveni problem nego i odgojni i obrazovni. Potrebna je veća širina u rješavanju tog problema”, zaključuje Lana Peto Kujundžić.

“Jako sam htjela da imamo posebnu odgojnu ustanovu koja bi bila nešto kao psihijatrija za djecu. Hoće li tome biti tako u Popovači, ne znam, ili će tamo biti samo forenzika ili vještačenje. To ne bi bilo dovoljno, jer ako se vještači da dijete treba biti u nekoj medicinskoj ustanovi u kojoj bi trebalo imati i školovanje i socijalni rad, opet smo nigdje i nećemo znati gdje ga smjestiti, osim u Centar Lug, gdje su djeca s intelektualnim teškoćama. Kad su u pitanju psihoze i nekakve sumnje na duševne bolesti, mi takvu djecu danas nemamo gdje smjestiti", objašnjava Lana Peto Kujundžić neodrživu situaciju u dijelu forenzičke dječje i adolescentne psihijatrije.

Bez izolacije

Poznatu sutkinju, predsjednicu Udruge sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mladež, raduje što se bilo što pokreće u tom smislu jer se danas u odgojne ustanove, upozorava, smještaju djeca koja imaju psihičkih teškoća, a nemaju se gdje adekvatno zbrinuti. "Radujem se, što god da je, bit će korak naprijed. Važni su nam kreveti i liječenje za tu djecu. I bolničko i ambulantno. Ali trebali bismo imati odmak, te za djecu i adolescente koji se hospitaliziraju i leže u bolnici šest mjeseci nakon toga osigurati ambulantno liječenje, gdje će se nastaviti taj dio. I to mora biti sinkronizirano s onime što se radilo u hospitalnom dijelu", navodi.

Situacija je već godinama neodrživa, podsjeća, jer se djeca zbog manjka zasebnih kapaciteta dječje psihijatrije smještaju skupa s odraslima. “Kad je krizna situacija i kad uspijemo izmoliti krevet za to dijete, onda se ono smješta s odraslima. Ako je u sobi osam kreveta, bit će smješteno sa sedam odraslih osoba”, upozorava sutkinja.