19.10.2020., Osijek - Pocetak sudjenja bivsem celniku "Dinama" Zdravku Mamicu i jos sestorici okrivljenika koje Uskok tereti da su, u sklopu zlocinackog udruzenja, izvlacenjem novca ostetili klub za oko 200 milijuna kuna. Zoran Mamic Photo: Davor Javorovic/PIXSELL
PIXSELL/DAVOR JAVOROVIĆ
29.8.2024., 11:13
EUROPSKI SUD ODBACIO TUŽBU BRAĆE MAMIĆ:

Mamići su manipulacijom željeli izvući korist na sudu

Europski sud za ljudska prava (ESLJP) u Strasbourgu odbio je tužbu braće Zorana i Zdravka Mamića te poreznika Milana Pernara protiv Republike Hrvatske ocijenivši da su Mamići pokušali izvući korist pred tim sudom iz "vlastitog manipulativnog ponašanja na domaćoj razini". Hrvatski sudac ESLJP-a Davor Derenčinović izuzeo se iz postupanja i odlučivanja u tom predmetu. Milan Pernar je preminuo, ali su pravo na tužbu imali njegovi nasljednici.

Hrvatska se morala očitovati o tome jesu li imali pravedno suđenje, a radilo se o prvom predmetu u kojem im se sudilo za izvlačenje novca iz Dinama, u kojem je Zdravko Mamić osuđen na šest i pol godina zatvora, njegov brat na četiri godine i dva mjeseca, a poreznik Pernar na tri godine i dva mjeseca zatvora. Damir Vrbanović bio je osuđen na tri godine zatvora, no Ustavni sud ukinuo je tu presudu. Mamići su i prije objave presude pobjegli u BiH, gdje su i danas.

“Braća Mamić i Pernar prigovarali su u svojoj tužbi da nisu imali nepristrano suđenje zbog neprimjerenog odnosa i navodnog primanja mita predsjednika raspravnog vijeća Županijskog suda u Osijeku, sada bivšeg suca Darka Krušlina, koji je od Zdravka Mamića primio ručni sat koji mu je sudac poslije vratio. Nadalje, braća Mamić prigovorili su da kazneni postupak protiv njih nije bio pokrenut na temelju zahtjeva ovlaštenog tužitelja. Ujedno je Zdravko Mamić prigovorio zbog nezakonitog udaljenja iz sudnice sa 17 ročišta zbog nedoličnog ponašanja, zbog nemogućnosti sudjelovanja na sjednici žalbenog vijeća Vrhovnog suda RH videovezom iz BiH, kao i zbog negativne medijske kampanje koja se vodila protiv njega i izjava različitih pravosudnih dužnosnika u vezi s kaznenim optužbama protiv njega", podsjeća ESLJP.

Nakon provedenog postupka Europski sud je sve zahtjeve braće Mamić i Milana Pernara proglasio nedopuštenima. U odnosu prema Pernaru ESLJP je ustvrdio kako ih je pokušao obmanuti lažno predstavljajući da je u ustavnoj tužbi prigovorio povredi prava na nepristranost suda, te je stoga prihvatio prigovor zastupnice RH da je podnošenjem krivotvorene ustavne tužbe treći podnositelj zlouporabio pravo na podnošenje zahtjeva i odbacio njegov zahtjev.

U odnosu prema braći Mamić sud je naveo kako ne može ignorirati činjenicu da su sucima davali novac i poklone te plaćali njihova putovanja i večere. Navedeno su oni javno obznanili tek nakon što su pravomoćno osuđeni i kada su svi njihovi pokušaji manipulacije postupkom propali. Stoga je ESLJP prihvatio pravnu argumentaciju zastupnice RH da je takvo postupanje podnositelja bilo očito suprotno svrsi prava na podnošenje zahtjeva pred Europskim sudom. Zbog svih navedenih okolnosti nakon takvog zaključka ESLJP ostale prigovore braće Mamić nije ni razmatrao, navodi se u priopćenju.

Podsjetimo, osječkim sucima Darku Krušlinu, Zvonku Vekiću i Anti Kvesiću, braći Mamić i ostalima suđenje još nije počelo, a održat će se u Zagrebu.