Zagreb, 28.08.2024. - Hrvatski predsjednik Zoran Milanović rekao je u srijedu u Zagrebu hrvatskim diplomatima da ne vidi razlog zašto Hrvatska ne bi priznala Palestinu, objavio je njegov ured u priopćenju. foto HINA/ Ured predsjednika Republike Hrvatske/Tomislav Bušljeta/ ml
Hina
28.8.2024., 21:08
Susret s hrvatskim diplomatima

Milanović: Nema razloga da ne priznamo Palestinu

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović rekao je u srijedu u Zagrebu hrvatskim diplomatima da ne vidi razlog zašto Hrvatska ne bi priznala Palestinu, objavio je njegov ured u priopćenju.

"Cijeli niz država priznao je Palestinu, pa i dio država bivše Jugoslavije. Hrvatska šuti. Za mene je priznanje Palestine moralno pitanje i nema apsolutno nikakvog razloga i opravdanja da se palestinskom narodu ne prizna pravo na državu. Zašto Hrvatska šuti?”, rekao je Milanović na godišnjoj konferenciji hrvatskih diplomata u Zagrebu.

Armenija je posljednja zemlja koja je priznala Palestinu u lipnju. Krajem svibnja su Španjolska, Irska i Norveška također službeno priznale državu Palestinu, a početkom lipnja i Slovenija, što je izazvalo bijes izraelskih vlasti.

Više od 140 od ​​193 zemlje članice Ujedinjenih naroda priznaje Palestinu kao suverenu državu. Zapadnoeuropske zemlje i Sjedinjene Američke Države dugo su bile iznimka.