Zagreb, 28.08.2024 - Zastupnik u Europskom parlamentu i član Predsjedništva Domovinskog pokreta Stephen Nikola Bartulica održao je konferenciju za novinare o Izbornom saboru Domovinskog pokreta. Na fotografiji Stephen Nikola Bartulica.foto HINA/ Denis CERIĆ /dc
Hina
28.8.2024., 21:16
U DOMOVINSKOM POKRETU NEMA MIRA

Bartulica: Stranka se još ponaša pomalo podanički prema HDZ-u

Dužnosnici Domovinskog pokreta nikako nisu poznati po tome da jednako govore prije i nakon izbora. Upitno je stoga što će se zaista događati nakon subotnjeg izbornog sabora te stranke, ali činjenica je da kandidat za predsjednika Mario Radić i izaslanici koji ga podržavaju problematiziraju status DP-a u Vladi i kalkuliraju da će tražiti neke promjene u odnosima s HDZ-om.

Zato premijer Andrej Plenković, premda se i sam uvjerio u nestalnost političkih pozicija DP-ovaca, vjerojatno priželjkuje pobjedu struje Ivana Penave, koji ne iskazuje nezadovoljstvo funkcioniranjem parlamentarne većine i Vlade. Sada je pred novinare izišao Stephen Bartulica, koji je nestao iz javnosti po ulasku u Europski parlament, dao je potporu Radiću i poručio Plenkoviću da ne bi smio više sam donositi odluke, kao dok je bio okružen redom slabim koalicijskim partnerima.

“Zalagao sam se za suradnju s HDZ-om, ali ne pod svaku cijenu, pod bilo kojim uvjetima. O tome treba razmisliti kada sve ovo prođe, ali dobro da je DP preuzeo odgovornost", izjavio je Bartulica na konferenciji za novinare na Markovu trgu. Ocijenio je i da stranka "nije dovela pregovore do kraja na pravi način" te da ishod nije bio najbolji za Domovinski pokret, koji se još "pomalo podanički ponaša prema HDZ-u".

RADIĆ: PRELAZE MI PENAVINI IGRAČI

Radić, koji je imao ključnu ulogu u izgradnji Domovinskog pokreta, i dalje najavljuje sigurnu izbornu pobjedu. Svoj optimizam temelji na uvjerenju da su Penavu napustili neki ljudi čija mu je podrška nužna u subotu. “Postavio je 14 svojih igrača na teren. Meni je dao mogućnost do šest igrača i stavio je svoje suce, međutim, nije računao da će neki od njegovih 14 igrača prijeći na moju stranu”, izjavio je Radić u intervjuu za Media Servis. Obećao je, u slučaju pobjede, ubrzo još jedne izbore u Domovinskom pokretu. “O.K., ja ću sada dobiti u subotu, nakon 60 dana imat će ponovo priliku, po principu ‘jedan član jedan glas’. Ako se netko osjeća zakinutim, neka iziđe na taj ponovni izbor i neka pobijedi”, rekao je Radić.

“Gospodin Plenković je premijer osam godina, naviknuo je sam donositi odluke, tako se nije s nama konzultirao ni o imenovanju europske povjerenice Dubravke Šuice. Mora shvatiti da više nije sam, da je ovo zajednička Vlada i da odluke moramo donositi zajednički. Domovinski pokret mora biti jasniji i glasniji u vezi s trošenjem proračunskog novca", upozorio je Bartulica aludirajući, čini se, na financiranje tjednika Novosti, koji izdaje Srpsko narodno vijeće.

Slično Bartulici razmišlja i bivši Račanov ministar iz HSLS-a Mario Kovač, koji je potpredsjednik podružnice Domovinskog pokreta u Šibensko-kninskoj županiji. On je u svojoj videoporuci objavio da je aktualno stranačko vodstvo "kapituliralo pred Plenkovićem i njegovom globalističkom agendom". Zbog toga Kovač, koji je jedan od 103 izaslanika izbornog sabora DP-a, navija za Marija Radića i Igora Peternela. Bartuličino svrstavanje protiv Penave ima, pak, i vrlo osobne motive. Nije oprostio predsjedniku Domovinskog pokreta činjenicu da ga nije uzeo u zaštitu kada su ga mediji i politički protivnici napadali zbog netransparentne imovinske kartice i vožnje crvenim Ferrarijem u noći izbora za Europski parlament.

PENAVA: PRIJEĐENE SU SVE GRANICE

Predsjednik DP-a Ivan Penava ustvrdio je kako je to što se govorilo proteklih dana prešlo sve granice. Komentirajući zbivanja u DP-u, rekao je kako mu to nisu prvi unutarstranački izbori, ali da takvu “prljavštinu, degutantnost i devijantnost u ispadima u medijskom prostoru” stranačkih kolega još nije vidio. “Dok se ja trudim zadržati dostojanstvo stranke, cilj druge strane je da se ostavi spaljena zemlja i nanese šteta DP-u”, kaže. Poručio je kako on nije podizao kaznene prijave protiv heroja Domovinskog rata, niti je vlasnik televizije čiji novinari rade na štetu DP-a. Također se, kaže, nije služio neistinama u medijskom prostoru, ali netko drugi jest. H

“Nije dobro kada nema lojalnosti prema stranačkim kolegama koji su pod paljbom lijevih medija, što sam i sam osjetio. To mi je otvorilo oči i u vezi s nekim ljudima. Teško razdoblje za mene razotkrilo mi je istinu o mnogim stvarima. Neki su me iz DP-a javno cipelarili zajedno s novinarima, sudjelovali u jednoj hajci, tako se to ne radi i ne gradi odnose povjerenja. Mogli su mene pitati ako im nešto nije bilo jasno ili bar šutjeti. Penava je sudjelovao u tome, trebali bi ga pitati ponosi li se time", priznao je Bartulica da ga još boli nedostatak Penavine empatije u trenutcima kada ju je on, smatra, trebao pokazati za njega.

“Na Saboru ću podržati Radića, mislim da on ima snage, izložio se u izgradnji DP-a. Pohvalno je kada poduzetnik svoj novac uloži u politiku, što se rijetko događa u Hrvatskoj, svi vole iskoristiti proračun. On je uložio vlastiti novac. Pomoći ću mu koliko mogu. Mislim da je podjela duboka i da je ishod neizvjestan", nije se Bartulica upuštao u prognoze. Zabrinjava ga mogućnost Penavine pobjede jer je prijetio časnim sudom, "što je nasljeđe jednog prošlog vremena u kojem se do kraja moralo slušati stranačkog šefa".