Dalj, 01. 08. 2024., sjećanje na poginule branitelje u Domovinskom ratu; polaganje vijenaca; 33 obljetnica; AnušićSNIMIO BRUNO JOBST
BRUNO JOBST
28.8.2024., 12:41
Sat letenja Black Hawkom košta 8 ili 9 tisuća eura

Anušić: Predsjednik Milanović previše koristi resurse Oružanih snaga za svoj prijevoz

Ministar obrane Ivan Anušić izjavio je u srijedu da njegov kabinet nema evidenciju o letovima vojnim helikopterom predsjednika države Zorana Milanovića jer zahtjevi za korištenjem resursa MORH-a više ne prolaze preko ministra.

"Broj letova i mjesta gdje je letio predsjednik Milanović ja ne znam, nemam evidenciju, nitko iz mog kabineta nema evidenciju. VSOA neka istraži sve što treba istražiti. Preko deseta adresa u MORH-u, ali ne i preko ministra, mora proći odobrenje zahtjeva predsjednika da koristi resurse MORH-a", rekao je Anušić u izjavi medijima na Hrvatskom vojnom učilištu Franjo Tuđman.

Ministar je time odgovorio na pitanje o letovima vojnim helikopterom predsjednika države, nakon što je tjednik Nacional objavio članak prema kojem je Milanović pozvao Vojno sigurnosnu-obavještajnu agenciju da provjeri tko pušta medijima informacije o njegovim letovima i, kako tvrdi, time ugrožavana njegovu sigurnost. 

Zagreb, 10.02.2023. - Ministar obrane RH Mario Banožić sa suradnicima obišao je radove na izgradnji hangara za helikoptere UH-60 M Black Hawk na letjelištu Lučko. Na slici helikopter Mil 171 Sh (MI-17).foto HINA/ Damir SENČAR/ ds
DEMANTIRAO TVRDNJE

Black Hawk nije taksi

"Do 2020.godine to nisu bili klasificirani podaci, njegov je zahtjev bio vidljiv i javan te dolazio ministru na stol na potpis. On to mijenja u rujnu iste godine, kada su ga novinari pitali zašto koristi brod ratne mornarice i s njim putuje u Albaniju na šest dana", kazao je Anušić.

Ministar obrane složio se s premijerom Andrejom Plenkovićem u njegovoj ocjeni da predsjednik Milanović previše koristi resurse Oružanih snaga za svoj prijevoz.

"Pogledajte koliko su premijer i predsjednik Sabora koristili resurse MORH-a za svoj prijevoz. Sve što se događa na trošak Oružanih snaga, ja kao ministar želim to znati jer ja odgovaram za provedbu proračuna. Sat letenja Black Hawkom košta 8 ili 9 tisuća eura", napomenuo je. 

Na pitanje o predstojećim unutarstranačkim izborima u Domovinskom pokretu, Anušić je odgovorio da rezultati tih izbora, kakvi god bili, neće dovesti u pitanje stabilnost vladajuće koalicije.