Sveta Nedjelja, 27.08.2024. - Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković posjetio je Specijalnu bolnicu Radiochirurgija Zagreb i prisustvovao prezentaciji "Borba protiv karcinoma" . Na fotografiji Andrej Plenković, Dragan Schwarz ravnatelj Radiochirurije, Vili Beroš.foto HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ abu
HINA/ADMIR BULJUBAŠIĆ
27.8.2024., 19:21
RADIOCHIRURGIA

Testiranje kvantnog CT-a

Hrvatska je u EU-u druga po smrtnosti od karcinoma, a preventiva će, uz vrhunsku tehnologiju, promijeniti rezultate liječenja, poručio je ministar zdravstva Vili Beroš nakon što je s premijerom Andrejom Plenkovićem posjetio Specijalnu bolnicu Radiochirurgia Zagreb, koja je dobila na testiranje kvantni CT. "Oni su privatna znanstvena ustanova u Hrvatskoj koja pomiče granice", rekao je Beroš. Bolnica je, prema njegovim riječima, stekla povjerenje proizvođača da Hrvatskoj dostavi prvi takav aparat na testiranje te ima i robotski akcelerator kupljen sredstvima EU-a za istraživanje i razvoj. "Kad je liječenje u pitanju, riječ je o onim bolesnicima koji bi se morali zračiti u nekom od centara u inozemstvu. Međutim, danas imamo mogućnost koristiti se najnaprednijom tehnologijom i nema razloga da to i ne činimo", rekao je ministar. Vezano uz sljedeću fazu reforme najavio je utemeljenje novih financijskih odnosa u zdravstvenom sustavu.
Ravnatelj bolnice Dragan Schwartz kazao je da provode ranu dijagnostiku karcinoma pluća i u ranoj bolesti nude terapijski oblik radiokirurgije koji omogućava visoku preciznost zračenja. "Moguće je i takvo liječenje - bez ležanja, bez operacije, bez boli. Godišnje pregledamo više od 10.000 pacijenata u suradnji s HZZO-om", rekao je.