Zagreb, 27.08.2024. - Održana je konferencija "Hrvatska kakvu trebamo: Welcome to Croatia - izazovi integracije stranih radnika" u organizaciji Večernjeg lista. Na konferenciji između ostalih sudjelovali su predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić i predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović. Na fotografiji Luka Burilović, Marin Piletić, Gordan Jandrolović i Dražen Klarić. foto HINA /Zvonimir KUHTIĆ/ kuzo
HINA/ZVONIMIR KUHTIĆ
27.8.2024., 19:13
IZMJENE ZAKONA O STRANCIMA

Strani radnici moći će ostati tri godine, a ne jednu, uz bolji smještaj

Ministar rada Marin Piletić iznio je detalje izmjena Zakona o strancima, kojima će se produžiti dozvole za boravak i rad na tri godine te uvesti standardi za njihov smještaj, te naglasio da strani radnici nisu snizili cijenu rada u Hrvatskoj, jer prosječna plaća raste.

Broj zahtjeva za izdavanje dozvola za strane radnike nije jednak broju stranih radnika koji trenutno rade u Hrvatskoj, a prema podatcima Zavoda za mirovinsko osiguranje u Hrvatskoj su trenutno zaposlene 143 tisuće stranih radnika, rekao je Piletić na konferenciji "Hrvatska kakvu trebamo: Welcome to Croatia - izazovi integracije stranih radnika" u organizaciji Večernjeg lista. Kaže da je Vlada, nakon konzultacija sa socijalnim partnerima - sindikatima i poslodavcima, pripremila izmjene i dopune Zakona o strancima. "Dozvola za boravak i rad produžit će se sa sadašnjih godinu dana na tri godine, ovisno o trajanju ugovora. Cilj je omogućiti lakši prelazak unutar istog poslodavca na različita radna mjesta, kao i lakšu promjenu poslodavaca", kaže.

Novi kriteriji uključuju obvezu minimalnog mjesečnog prometa na žiroračunima agencija koje uvoze stranu radnu snagu te limitiranje broja zahtjeva u odnosu prema broju stalno zaposlenih u tim agencijama. Cilj je integracija stranih radnika u hrvatsko društvo, naglasio je. Izmjene Zakona o strancima prvi put definiraju uvjete smještaja strane radne snage. Ministar se referirao na nehumane uvjete u kojima strani radnici žive i objasnio kako nema smisla da za smještaj sezonskih radnika imamo kriterije i standarde, a za smještaj strane radne snage nema propisanih normativa. "Ministarstvo unutarnjih poslova donijet će pravilnik koji će regulirati standarde smještaja stranih radnika", ističe.

OSAM POSTO

Ministar Piletić kaže da od 143.000 stranih radnika gotovo 12.000 dolazi iz europskih zemalja, a gotovo polovina preostalog broja iz susjednih, najviše iz BiH, Srbije, Sjeverne Makedonije, Kosova i Albanije. Posljednjih godina raste broj radnika iz azijskih zemalja, a prednjače Nepal, Indija i Filipini. Piletić kaže da oni ne snižavaju cijenu rada, jer ona ne pada, već prosječna plaća raste svaki mjesec. Unatoč rekordnom broju zaposlenih u Hrvatskoj, strani radnici čine osam posto ukupne radne snage.

I predsjednik Sabora Gordan Jandroković kazao je da će se uskoro mijenjati Zakon o strancima, potvrdivši skoro produženje radne dozvole s jedne na tri godine. "Zakon o strancima će se mijenjati i prilagoditi novom vremenu i zahtjevima na način da se, s jedne strane, zaštiti domaćeg radnika, ali i onim radnicima koji dolaze izvan Hrvatske osigura dostojanstven život. Tu se misli na stanovanje i uvjete rada, a na tri godine produžit će se radna dozvola", rekao je. Rast BDP-a i gospodarski napredak uzrok je i povećanog broja stranih radnika na hrvatskom tržištu rada posljednjih godina, rekao je, dodavši da ih je prije tri godine bilo oko 80.000, prošle oko 170.000, a ove bi godine taj broj mogao dosegnuti i 200.000. "Važno je da se radnici iz dalekih zemalja što bolje socijaliziraju i da budu što kvalitetnije integrirani kako ne bi bilo napetosti između domaćih stanovnika i njih", kazao je. Jandroković kaže da svaki čin nasilja prema njima treba jasno osuditi i kazniti, no smatra da je takvih incidenata relativno malo, s obzirom na njihov broj.

- Strani radnici su nužnost. Neki govore da nam oni ne trebaju, no da njih nema, ne bi imao tko raditi u građevini i ne bismo imali rast od 3,3 %, nego znatno manji - rekao je.