Vukovar, 27.8.2024.- U Nacionalnoj memorijalnoj bolnici dr. Juraj Njavro u utorak je odr?ana zavr?na identifikacija posmrtnih ostataka dvije osobe iz Vukovara nestale tijekom Domovinskog rata. Na slici ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved. foto HINA/ ua
HINA
27.8.2024., 19:15
NESTALI U DOMOVINSKOM RATU

Identificirane dvije civilne žrtve

U Nacionalnoj memorijalnoj bolnici "Dr. Juraj Njavro" u Vukovaru u utorak je održana završna identifikacija posmrtnih ostataka dviju osoba, hrvatskih civila iz Vukovara, nestalih tijekom srpske agresije u Domovinskom ratu 1991. Riječ je o Peri Krželju i Josipu Šatoroviću iz Vukovara, čija su tijela ekshumirana iz masovne grobnice u Šarviz-doli u blizini Vukovara.
Završnoj identifikaciji nazočio je i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, koji je istaknuo kako je riječ o posmrtnim ostatcima koji su ekshumirano još 1999., no čiju je identifikaciju nakon toliko godina omogućila suvremena laboratorijska oprema, koju je Hrvatska nabavila prije nekoliko godina. "I ovo pokazuje našu usmjerenost rješavanju svih sudbina nestalih iz Domovinskog rata. Tu je važno naglasiti tehnološki napredak i organizaciju koju smo uspostavili, a što nam omogućava da možemo provesti identifikaciju i utvrditi identitet osoba", rekao je Medved. Pozvao je sve obitelji nestalih i članove širih obitelji da daju uzorke krvi kako bi mogli biti još učinkovitiji.
Prema službenim podatcima resornog ministarstva, Hrvatska u ovom trenutku traga za još 1792 nestalih u Domovinskom ratu. Ministar je najavio kako će ubrzo biti i novih identifikacija nestalih iz Vukovara, o čemu će članovi obitelji i javnost biti na vrijeme obaviješteni. Podsjetio je da se u ovom trenutku provode istrage i ekshumacije na više lokaliteta u cijeloj Hrvatskoj, kao i na vukovarskom području, u potrazi za nestalim osobama. Jedna od takvih lokacija je i Petrovačka dola, kod Vukovara, gdje su do sada ekshumirani posmrtni ostatci najmanje deset osoba nestalih u Domovinskom ratu, izvijestio je. O zahtjevnosti te operacije govori i činjenica kako se u postupku ekshumacije, da se dođe do fragmenta kostiju, trebalo ukloniti oko 90.000 tona otpada.