26.8.2024., 17:16
Za HGSS-ovce nema odmora

Tzv. japanka-turisti nisu jedini problem

HGSS je ove godine samo do 20. kolovoza imao 450 potražnih intervencija diljem Hrvatske

Zbog lakonskog odnosa nekolicine turista prema HGSS-u i životnim opasnostima kakve nameće priroda nedavno je hrvatska javnost ponovo bila zatečena podatkom kako je dvoje čeških turista krenulo u "osvajačku odiseju" dijela Dinare, ali su zbog skromne salonske obuće supružnici uskoro bili prisiljeni tražiti pomoć Hrvatske gorske službe spašavanja. Zalutale turiste HGSS je ubrzo pronašao i odveo na sigurno, ali sve to bilo je praćeno mnoštvom komentara na društvenim mrežama i u medijima, kao i novim zahtjevima kako bi se konačno trebao uvesti sustav plaćanja globe za sve lakomislene turiste koji se svojom krivnjom nađu u situacijama kada im je pomoć potrebna na terenu. Doslovno su se "usijale" društvene mreže na kojima korisnici ovakve nepromišljene i opasne korake vide kao čin omalovažavanja i podcjenjivanja ljudi i službe koji im nastoje pomoći. Jedini način sankcioniranja ovakvih i sličnih avantura mnogi vide u plaćanju globe jer se zbog nečije lakomislenosti na teren moraju zaputiti potražne ekipe i brojna tehnika. Voditelj Hrvatske gorske službe spašavanja dugogodišnji je humanitarac i spašavatelj Josip Brozičević iz Gospića.

Josip Brozičević

Josip Brozičević

GORAN SEKULA

- HGSS je ove godine kao i lani do 20. kolovoza imao 450 potražnih intervencija diljem Hrvatske. Uz Jadransko more bilo je više tzv. japanka-potraga. Teško mi je reći kako se postaviti prema tim nepromišljenim ljudima. Najlakše im je naplatiti globu i ti turisti sljedeće godine vjerojatno neće više dolaziti k nama. U tom smislu najteže su potrage po Velebitu i na Dinari. Često znam reći kako Velebit nikomu ne oprašta lakomislenost, improvizacije i površan pristup izletima i planinarenju. To se u praksi pokazalo puno puta.

Potrage za dementnim i suicidalnim osobama učestalije su u kontinentalnim dijelova Hrvatske. Uzroci i problemi koji se pri tome javljaju sasvim su druge, vrlo složenije prirode. U pitanju su ljudski životi, pa naše potražne ekipe na terenu ovakve intervencije shvaćaju puno drukčije. Kao i u svakoj akciji, na terenu se provodi vrijeme sve dok se odlutala osoba ne pronađe. Motivi i razlozi odlazaka i potom potraga sasvim su druge naravi, ali HGSS pri tome uvijek djeluje profesionalno, promptno i vrlo odgovorno - rekao nam je voditelj HGSS-a Josip Brozičević. Zato HGSS-u želimo što manje posla!