13.02.2024., Samobor, Koncert Severine na Samoborskom fasniku Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL
PIXSELL
26.8.2024., 18:38
“UHIĆEN ŠPIJUN”, NEUGODNOST NA GRANICI...

Severinu Srbi zadržali na granici i ispitivali o Oluji, Srebrenici, litiju i Tuđmanu

“Pokušala sam organu reda objasniti da im je vođa najveći ‘ustaša’ za Srbe”

Srbijanski mediji u ponedjeljak su objavili kako je na području Beograda Sigurnosno-informativna agencija (BIA) u suradnji s drugim nadležnim državnim tijelima uhitila osobu opisanu kao "hrvatski špijun". Istoga dana o zadržavanju na granici i neuobičajenom ponašanju srbijanskih policajaca oglasila se popularna hrvatska pjevačica Severina Vučković. Ona je, naime, u nedjelju više od četiri sata zadržana na ispitivanju na srbijanskoj granici.

“Radi svoj posao"

Na granici je zaustavljena u 19.35, a na jednom je privatnom događaju trebala nastupiti u 23 sata. Međutim, nakon ispitivanja zatražila je od policije da joj vrati dokumente i omogući povratak u Hrvatsku. Policijski inspektori su je navodno ispitivali o Oluji, Srebrenici, litiju i prosvjedima u Srbiji, te su joj pretražili automobil.

“Točno je da sam imala bliski susret s organima reda i ćudoređa na hrvatsko-srbijanskoj granici sa srbijanske strane. U nedjelju oko 19.45 došla sam do graničnog prijelaza Bajakovo na srbijanskoj strani sa svojim menadžerom. Trebala sam pjevati na jednom 18. rođendanu. Međutim, sudbina nije tako htjela. Granični policajac nas je, prilikom pregleda dokumenata, zamolio da stanemo sa strane. Moja srbijanska odvjetnica zvala je odmah graničnu policiju, ali bez uspjeha. Nekoliko sati smo ostavljeni sa strane, sjedeći u autu. Onda sam krenula u zgradu granične policije tražeći toalet, pa su mi usput rekli da se 'čekaju inspektori iz republičkog MUP-a, koji putuju iz Beograda'. Shvatila sam da postaje ozbiljno", opisuje Severina.

PREKID KOD PITANJA O SILOVANJIMA

Kad su me počeli ispitivati što mislim o silovanim ženama i o tome što su Srbi iz Hrvatske prognani, rekla sam da je svaka žrtva teška, ali da prekidam ovu predstavu i da neću više odgovarati na njihova pitanja, da mi vrati dokumente, jer da na meni neće vježbati silu, jer nisam osoba pogodna za zastrašivanje... Rekla sam i da više nikada neću doći u Srbiju dok god joj je na čelu onaj, znate dobro koji. Nekoliko puta me policajac molio da to ne radim, objašnjavao mi da mogu slobodno u Srbiju. Samo sam mu dodala da svojim nadređenima poruči da su ispali glupi, jer će samo postići kontraefekt, a ja od Srbije ne živim... Pitala sam ga i tko je ovo naredio, on me pokušao uvjeriti da je to uobičajena, redovita kontrola. Redovita, kažete... Nikad mi se ovako nešto nije dogodilo; ni u Americi, ni Kanadi, ni Švicarskoj, a pogotovo u zemljama regije, jer me svi smatraju svojom. Pokušala sam im objasniti da svatko ima pravo na svoje mišljenje, da je verbalni delikt ukinut s ukidanjem komunizma. I da mi je žao svih njih, da ih volim, da su Srbi pošten i dobar narod, ali da im je vlast grozna i da nikad nisam rekla da su Srbi genocidni, nego su to Vučićevi mediji izmislili, kao što izmišljaju laži godinama o svima koji se suprotstavljaju režimu”, zaključuje Severina.

“Prilikom njihova dolaska, oko 22.15, prvo su 45 minuta pretraživali vrlo detaljno naše vozilo i naše stvari u njemu, kao zadnje sitne švercere. Kao, tražili su oružje. Ja i oružje - svakako. Pitali su me kuda idem i imam li radnu dozvolu za nastup, a potom su me odveli u zgradu policije na razgovor. Ništa sporno u autu nisu našli. Naravno. Na ispitivanju su mi bez suvišnih objašnjenja počeli postavljati pitanja što mislim o Srebrenici, Oluji, zašto sam podržala demonstracije protiv iskapanja litija i napisala da je to Srbija koju volim. Dotaknuli su se i Jasenovca, a došli su i do Tuđmana. Treba li reći da mi je policajac, u 30-im godinama, stalno pokušavao objasniti da samo radi svoj posao, jer sam ja javna osoba i imam društveni utjecaj..." objašnjava Severina.

Poruke "vođi"

U nastavku svog objašnjenja s događaja na granici kaže kako je policiji napomenula da će sve to medijski jako odjeknuti."Kad su me pitali oko Srebrenice, policajac mi je rekao kako je morao guglati što sam govorila dok se vozio prema granici, pa sam ga uputila, kad je već guglao mene, da progugla izjave Milorada Dodika iz 2004. u emisiji Senada Hadžifejzovića, kada je rekao: 'Znam što je bilo u Srebrenici, bio je genocid.' 'Imate to na YouTubeu', nježno sam ga pokušala podučiti. Rekla sam mu, kad već gugla, da izgugla i Vučića, koji je svojedobno u Glini huškao Srbe i objašnjavao im da je to Srbija.

DAČIĆ TVRDI: UHITILI SMO ŠPIJUNA

Ministar unutarnjih poslova Srbije Ivica Dačić tvrdi da je na području Beograda uhićen “hrvatski špijun”, a Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH kaže da nema informacija o tom slučaju, ni potvrdu da se on “uistinu dogodio”. Dačić je također potvrdio da je granična policija zadržala Severinu na osnovi propisa o “verbalnim deliktima”. “Severina nije ni privedena ni uhićena, niti joj je odbijen ulazak u Srbiju, ali je zadržana zbog kontrole”, rekao je Dačić, te je najavio da će zatražiti ukidanje propisa kada su verbalni delikti u pitanju. Navodno uhićenje špijuna događa se dan nakon što je Aleksandar Vučić objavio da se sastao s odvjetnikom Nemanjom Berićem, kojeg su hrvatske vlasti uhitile zbog snimke s pročetničkim srpskim pjevačem Bajom Malim Knindžom, ili, u Vučićevoj verziji, “samo zato što je Srbin”. “Obećao sam Nemanji i njegovoj supruzi Jani da ćemo na neki od sljedećih koncerata Baje Malog Knindže ići zajedno”, napisao je Vučić o glazbeniku koji slavi ratne zločine.

Pitala sam organ reda i zašto nisu uhitili njemačkog kancelara Olafa Scholza nedavno kad im je došao u posjet, jer je Njemačka u Ujedinjenim narodima glasala za rezoluciju o Srebrenici. Rekla sam mu da im je predsjednik bio Miloševićev ministar informiranja, pa ih očito nije dobro informirao. Potom mi je rekao kako 'nisam laka za razgovor'. Nisam im laka? U jednom trenutku sam odlučila prekinuti tu agoniju s organom reda i očito novosrpskog ćudoređa, odnosno tzv. informativni razgovor s nepoćudnim elementom. Policajac mi je govorio da on, eto, simpatizira Milanovića. Ja sam mu rekla da mi je drago, ali da ja njihova predsjednika ne. Pa da, ja volim Srbiju. Volim takvu Srbiju gdje 100 tisuća Srba prosvjeduje zbog zaštite okoliša i da bi sačuvalo svoju zemlju. A onaj tko je trenutačno na čelu Srbije neće mojim maltretiranjem skrenuti pažnju s problema koji more Srbe u Srbiji", kaže u svom opisu događaja na granici Severina.

Vučić: Zadržavanje Severine na granici bilo je 'nepotrebno i glupo'

Zadržavanje pjevačice Severine Vučković na srpskoj granici bilo je nepotrebno i glupo, rekao je u ponedjeljak srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i poručio da se Srbija treba razlikovati od Hrvatske po tom pitanju.

Vučić je rekao da mu je ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić rekao da Severina "nije bila pritvorena kako svi govore, samo je na granici zadržana i to dva sata, ništa više". 

"Mislim da je to totalno nepotrebno, ne zbog ove Severine o kojoj sve najgore mislim, nego inače mislim da je to glupo. Mi se moramo razlikovati od njih u svemu i to ne malo, nego puno (...) Sačuvaj me Bože da vodimo državu u kojoj bismo uhitili svakoga tko pjeva Thompsonovu pjesmu", rekao je Vučić na srbijanskoj televiziji Pink i pritom prozvao oporbu jer se oglasila o ovom slučaju pjevačice "koja kaže da je Srbija genocidna država". 

“Pokušala sam organu reda objasniti da im je vođa, za kojeg mi reče da je izabran na izborima, najveći 'ustaša' za Srbe. Protjerao je iz države stotinu tisuća Srba, koji su pobjegli od njegove politike i ekonomije. Ostatak koji drži u državi, a sada kani trovati litijem, pokorio je kroz medije koje drži u šaci predanije i jače od Putina samog, koji mu je jedan od najvećih uzora", rekla je Severina.