Zagreb, 24.08.2024. - Saborski zastupnik Dario Zurovec održao je konferenciju za medije na kojoj je službeno objavio da izlazi iz stranke Fokusa. Na fotografiji Dario Zurovec.foto HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ abu
Hina
25.8.2024., 20:28
FOKUS VIŠE NIJE PARLAMENTARNA STRANKA

Dario Zurovec napustio Fokus, Nađi tvrdi da ide “u krilo HDZ-a”

Saborski zastupnik i gradonačelnik Svete Nedelje Dario Zurovec, gradonačelnik Dugog Sela Nenad Panian i načelnik Općine Križ Marko Magdić objavili su izlazak iz stranke Fokus, čime je Fokus prestao biti parlamentarna stranka, a politički put nastavit će kao nezavisni.

Na konferenciji za novinare, održanoj na Trgu svetog Marka, bila je i nekolicina njihovih kolega iz Zagrebačke županije (Stupnik, Pisarovina, Klinča Sela, Jastrebarsko, Sv. Nedelja) i grada Zagreba, koji također istupaju iz Fokusa, a inače su članovi Županijske skupštine te gradskih i općinskih vijeća. Zurovec kaže da Fokus, nažalost, prestaje biti parlamentarna stranka, a neće više imati ni klub u Skupštini Zagrebačke županije, s obzirom na to da četiri člana te skupštine također idu u neovisne vode, kao i niz vijećnika, a Fokus napuštaju i Panian, Magdić i on. O razlozima tog čina kaže kako su se pokušali kroz unutarstranačke institucije i organizacije izboriti za svoje "mjesto pod suncem". "Znači, promijeniti Predsjedništvo i da se promijeni predsjednik, ali smo, na žalost, u toj namjeri onemogućeni. Mi se s takvom politikom ne slažemo i odlučili smo ići neovisni", ističe.

Na pitanje može li premijer Andrej Plenković računati na njegovu podršku, Zurovec je rekao - "ne". Poručio je da će i dalje djelovati neovisno kroz saborski oporbeni klub, bit će, kaže, konkretan, ali nikada neće vrijeđati. Poručuje da ga i dalje zanima "zdravi ekonomski patriotizam i napredak Hrvatske". Kaže da nikakvih "otrovnih strelica ni ikakvih napada" neće biti zbog toga što u Fokusu ima divnih i krasnih, kvalitetnih i vrijednih ljudi. Svojim građanima u Sv. Nedelji poručio je da će se i dalje raditi na svim projektima, Vijeće je jedinstveno i većina stabilna, te misli da će i dalje moći surađivati. Zurovec kaže da je i trošenje novca u Fokusu bio jedan od razloga njihova izlaska. Panian je dodao da je "za lokalne izbore u Zagrebu gospodin predsjednik potrošio 600.000 kuna, a nikad nije dao izvješće". Kaže kako ne može "robovati narcisoidnosti pojedinaca koji ne cijene uspjeh onih koji su uspješni". Rekao je da dva čovjeka vode stranku kako oni žele i stalno ih omalovažavaju. Načelnik Magdić rekao je da su s poštenim i iskrenim namjerama "ušli u ovu cijelu priču, ali je tome došao kraj".

Predsjednik Fokusa Davor Nađi je, reagirajući na odlazak članova stranke, ustvrdio kako je svima jasno da je Zurovec to učinio kako bi otišao "u krilo HDZ-a", te mu je poručio da bi bilo pristojno vratiti saborski mandat stranci. "Radi se o tome da on postaje žeton HDZ-a i zapravo su sve optužbe koje servira na moj račun i na račun stranke Fokus u funkciji dimne zavjese da to sakrije", rekao je na konferenciji za novinare. Kaže kako je 46 ljudi napustilo Fokus, što je znatno manje od broja članova stranke. Tvrdi kako je Zurovec imao ambiciju preuzeti stranku, jer ako kao stranka dođu HDZ-u, onda je to koalicija, ali kada Zurovec dođe sam, onda je samo "žeton". Nađi kaže kako će raditi kao i do sada, dolaze lokalni izbori, te je uvjeren da će tu napraviti dobar rezultat. Na Zurovčeve optužbe odgovorio je kako se on neće kandidirati ponovno za predsjednika stranke, a da Zurovec nije dobio podršku svoje županijske organizacije kada su vidjeli da želi iznevjeriti obećanje biračima. Za Zurovčeve navode da je sam zaslužan za osvojeni mandat kaže da to nije točno jer je jasno da ga bez podrške Fokusa ne bi osvojio.