04.04.2024., Vukovar - Predstavljanje kandidata i kandidatkinja koalicije Rijeke pravde iz V. izborne jedinice. Predstavio ih je član Predsjedništva SDP-a i prvi na listi u V. izbornoj jedinici, Predrag Fred Matić. Photo: Davor Javorovic/PIXSELL
PIXSELL
23.8.2024., 20:11
ODLAZAK POZNATOG POLITIČARA I BRANITELJA

Oproštaj od Matića: Srce ovog domoljuba kucalo je za pravednu Hrvatsku

Zastupnik u Europskom parlamentu Predrag Fred Matić preminuo je u petak nakon kratke i teške bolesti.

Matić se rodio 1962. u Požegi, a osnovnu i srednju školu završio u Borovu Naselju. Godine 1986. završio je dvogodišnji studij na Pedagoškom fakultetu u Osijeku i stekao zvanje nastavnika razredne nastave. Do 1990. radio je u osnovnim školama u Vukovaru, a tada otvara privatnu tvrtku.

Dragovoljac je Domovinskog rata i hrvatski ratni vojni invalid. Aktivno je sudjelovao u obrani Vukovara u kasno ljeto i jesen 1991. Nakon pada Vukovara bio je zarobljen i potom odveden u devetomjesečno zatočeništvo, koje je proveo u čak tri srbijanska koncentracijska logora, gdje je bio brutalno mučen, maltretiran i ponižavan. Za zasluge u obrani domovine odlikovan je s devet najviših državnih odlikovanja i medalja te više pohvala i nagrada. Umirovljeni je brigadir HV-a.

Nakon rata radio je u kabinetu načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga i obnašao dužnosti šefa Ureda općih poslova i glasnogovornika Glavnog stožera, u razdoblju od 1994. do 1998. Prvi je šef kabineta ministra hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, gdje je bio od 1998. do 2000. Savjetnik potpredsjednice Vlade RH i ministrice hrvatskih branitelja Jadranke Kosor bio je 2004. i 2005. Godine 2010. postaje posebni savjetnik predsjednika RH Ive Josipovića za branitelje. Na toj je funkciji bio od 2010. do 2011. Kada krajem te godine SDP pobjeđuje na parlamentarnim izborima, Matić postaje ministar branitelja u vladi Zorana Milanovića i na toj funkciji ostaje do kraja 2015. Bilo je to razdoblje tijekom kojeg postaje politički akter na nacionalnoj sceni, nakon što su počeli braniteljski prosvjedi pred sjedištem Ministarstva branitelja, na Savskoj cesti u Zagrebu.

Matić je od 2016. bio član Predsjedništva SDP-a. Na listi SDP-a 2019. kandidira se na izborima za Europski parlament i osvaja mandat. Tom prilikom si je i službeno svom imenu Predrag dodao nadimak Fred, po kojem je bio poznat u Vukovaru i šire. Mandat je obnovio i na europskim izborima održanima 9. lipnja ove godine. Autor je i izvjestitelj Rezolucije o stanju seksualnog i reproduktivnog zdravlja i prava u EU-u. Zbog svoje borbe za ljudska prava 2022. nagrađen je EU Oscarom. Iza Predraga Freda Matića ostala je supruga Svetlana i sin Sven.

VELIKO SRCE

Od Matića se oprostila i njegova kolegica iz Europskog parlamenta Biljana Borzan. “Zbogom, najdraži druže. Ponosna sam što si bio moj prijatelj. Bio si izvanredan čovjek, branitelj, ministar, europarlamentarac, uvijek na strani slabijeg, heroj u ratu, heroj u miru, veliko srce naše male briselske ekipe”, poručila je Borzan.

Iz SDP-a, Matićeve stranke, čiji je bio visoki dužnosnik, poručili su da je "srce ovog istinskog domoljuba, borca za prava žena kucalo za poštenu i pravednu Hrvatsku". "Uvijek britak na jeziku, iskren, hrabar, direktan, pošten i beskrajno duhovit, Fred je znao čuti druge, ali i gurati svoje. Njegov doprinos društvu dijaloga, razumijevanja i tolerancije nemjerljiv je. S njim ništa nije bilo lažno, pa tako ni ideja da kroz razgovor i međusobno uvažavanje, zajedno možemo do boljeg društva", poručili su iz SDP-a.

Na gubitak Freda Matića osvrnuli su se i iz platforme Možemo. "Fred je bio ona vrsta političara koji je svojim radom svjedočio da nisu svi političari isti. Bio je hrabar i uvijek spreman napraviti prvi korak kada mnogi za taj korak nisu bili spremni. Uz hrabrost krasila ga je toplina i empatija. Puno smo naučili od Freda - od toga kako se voli svoja zemlja, kako se za nju bori i u ratu i u miru, uvijek bez mržnje i bez straha. Pamtit ćemo i njegovu veliku borbu za ženska prava u Europskom parlamentu", poručili su iz Možemo.

U povodu smrti Predraga Freda Matića, premijer Andrej Plenković uputio je izraze sućuti njegovoj obitelji, prijateljima, poznanicima, ratnim suborcima, stranačkim kolegama u SDP-u i političkim suradnicima te kolegama zastupnicima u Europskom parlamentu. "Gospodina Matića pamtit ćemo po njegovom izuzetnom doprinosu u Domovinskom ratu i sudjelovanju u obrani Vukovara, nakon čijeg je pada nažalost zarobljen i odveden u zatočeništvo. Ostavio je dubok trag i u suvremenoj hrvatskoj političkoj povijesti, obnašajući dužnosti ministra branitelja, savjetnika predsjednika Republike, zastupnika u Hrvatskom saboru te zastupnika u Europskom parlamentu. U ime Vlade Republike Hrvatske i svoje osobno izražavam duboku sućut obitelji pokojnog g. Matića, svim njegovim prijateljima, poznanicima, ratnim suborcima, stranačkim kolegama i političkim suradnicima te zastupnicima u Europskom parlamentu," napisao je premijer.

Oglasila se i nekadašnja predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. "Počivao u miru Božjem, i neka mu je laka hrvatska zemlja za koju se borio", poručila je. n